sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Täytetyt punasipulit


Olen puuhastellut viikonloppuna puutarhassa. Eilen nappasin maljakkoon nipun omenaminttuja – marraskuun lopulla siis. Niistä hauduttelin illalla teetä. Tee ei ollut ihan niin aromikasta kuin kesällä, mutta tuoksu oli entisensä. Puutarhassa on vielä yllättävän paljon yrttejä: timjamia, sitruunamelissaa, salviaa, oreganoakin. Sipuleiden täytettä varten hain tänään ison nipun timjamia ja pari salvian lehteä. Samalla aurinkokin näyttäytyi! Syksyllä sisälle siirtämäni rungollinen rosmariini voi oikein hyvin ja kasvattamassani basilikassa on vielä muutamia vihreitä lehtiä. Hienonsin yrtit ja sekoitin tahnaksi vuohenjuuston kanssa. Sillä aikaa laitoin ristiviilletyt sipulit kiehumaan. Niiden hieman pehmittyä ja auettua täytin sipulit juusto-yrttitahnalla ja siirsin uunin lämpöön. Sipulit muuttuvat uunissa makeiksi ja solmivat täydellisen liiton vahvan juuston ja yrttien kanssa. Vastustamattoman hyviä!

Täytetyt punasipulit
4–8:lle

8 keskikokoista punasipulia
½–1 tl suolaa

iso nippu tuoreyrttejä (esim. rosmariini, timjami, basilika)
1 valkosipulinkynsi
100 g sinihome- tai vuohenjuustoa

Kuori punasipulit, leikkaa aivan pieni pala pois kannasta ja leikkaa sipuleiden päihin ristiviillot.
Kiehauta kattilassa vettä, mausta suolalla ja keitä sipuleita noin 10 minuuttia.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeeseen.
Hienonna yrtit ja valkosipulinkynsi. Sekoita haarukalla juuston kanssa tahnaksi.
Nosta sipulit reikäkauhalla uunivuokaan vieri viereen, anna hetken jäähtyä ja avaa sipuleita ristiviilloista hieman.
Paina jokaiseen sipuliin lusikan avulla yrtti-juustotahnaa. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Paista sipuleita uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä, niiden koosta riippuen noin 30 minuuttia. 



keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Linssikeitto


Tähän lämmittävään keittoon sopii mainiosti tuo edellisen postauksen chilitahna. Aion seuraavalla kerralla olla vähän varovaisempi annostelun suhteen - tuli aika ärjyä keittoa. Ihanasti kyllä nenä aukesi ja posket hehkuivat. Hyvää teki tähän pimeään syysiltaan!


Linssikeitto
4:lle

3 dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1 omena
2 rkl öljyä
1 prk (400 g) kirsikkatomaatteja tai kokonaisia tomaatteja liemessä
1 l vettä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
½ tl timjamia
(½–1 tl jauhettua chiliä tai chilitahnaa)

Huuhdo linssit ja liota kylmässä vedessä sillä aikaa kun käsittelet kasviksia.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Pese, kuori ja kuutioi porkkanat ja omena.
Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota kuutioidut sipulit, porkkanat ja omenat. Sekoittele keskilämmöllä noin 5 minuuttia.
Jos käytät kokonaisia tomaatteja, paloittele niitä hieman. Lisää tomaatit liemineen, vesi, valutetut linssit sekä mausteet ja kiehauta. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat pehmenneet ja linssit ovat kypsiä.

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Chilitahna


Muistin kuin muistinkin ottaa chilipuskan sisälle ennen pakkasöitä. Chilitahnojen tekoon en ryhtynyt ihan heti, sillä puska näytti oikein hyvinvoivalta sisälläkin. Kun muutama chili tipahti pöydälle, ryhdyin toimeen. Jauhoin chilejä monitoimikoneessa, lisäsin mausteita ja hyvältä näytti, mutta avatessani kulhon kannen jouduin ottamaan pari askelta taaksepäin. Polttavat höyryt iskivät vasten kasvoja. Hetken hönkäiltyäni, uskalsin maistaa pisaran. Huh, kyllä oli ytyä, mutta ruokien joukossa ah, ihanaa! Varsinkin vihreä yrttinen jemeniläinen Zhug-tahna on loistavaa. Ohjeen sain ystävältäni Yaelianilta. Ohje löytyy täältä.

Kumpaakin tahnaa pakastin talven varalle. Jotta valkosipulin tuoksu ei siirtyisi pakastimeen, laitoin tahnat Minigrip-pusseihin ja pussit vielä tiiviiseen pakastusrasiaan.


Punainen chilitahna

3 dl punaisia chilejä
4 valkosipulinkynttä
1 rkl etikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

Poista chileistä kanta ja kuori valkosipulinkynnet. Siirrä monitoimikoneen kulhoon ja lisää mausteet. Hienonna karkeaksi.
Säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Voi myös pakastaa.
 
Marraskuu
Harmaana päivänä on kiva sytyttää puutarhaan kynttilöitä.





sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Lämmin maa-artisokkasalaatti



Kuopsuttelin eilen iltahämärässä mustasta mullasta maa-artisokkia. Pieneltä alalta sain saaliiksi kunnon ämpärillisen. Ihania muhkuraisia pulleroita, jotkut jopa muhkean isoja. Pikkuruiset jätin multien suojiin odottamaan kevätaurinkoa.

Tämä tosi herkullinen lämmin salaatti sopii alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi. Vaalea pähkinäinen artisokka saa täydennystä vihreistä pavuista, suppilovahveroista, sipulista ja rucolasta. Ripaus kanelia tai muskottia antaa pikantin vivahteen.

Lämmin maa-artisokkasalaatti
3–4 hengelle

500 g maa-artisokkaa
100 g vihreitä papuja
1 dl sieniä esim. pakastettuja suppilovahveroita
1 salottisipuli tai pieni punasipuli
3 rkl voita
ripaus suolaa
ripaus kanelia tai muskottia
rucola-salaattia

Kastike
2 tl balsamietikkaa
1/4 tl Dijon-sinappia
1/4 tl hunajaa
1 rkl öljyä

Harjaa maa-artisokat huolellisesti. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi, koosta riippuen noin 10 minuuttia. Lisää pavut ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
Kaada kypsät kasvikset lävikköön. Kuori halutessasi maa-artisokat ja viipaloi.
Purista sulatetuista sienistä neste pois.
Lohko sipuli.
Kuumenna paistinpannussa puolet voista ja ruskista sienet ja sipuli. Siirrä lautaselle odottamaan.
Kuumenna loppu voi ja paista kuoritut maa-artisokat kullanruskeiksi. Lisää pavut ja paista vielä hetken aikaa. Lisää lopuksi pannulle paistetut sienet ja mausta suolalla ja kanelilla tai muskotilla.
Jaa rucola annoslautasille tai isoon tarjoiluvatiin ja nosta lämpimät kasvikset rucolan päälle.
Sekoita kastikkeen aineet ja pirskota salaatille tai tarjoa kastike erikseen.

Ohje on myös uusimmassa Oma Piha -lehdessä.



lauantai 3. marraskuuta 2012

Aroniaglögi


Aronia on yllättävän monipuolinen marja. Siitä voi keitellä hilloa, vispipuuroa, kiisseliä, käyttää piirakoissa sekä kakkutaikinoissa ja höyryttää glögiä. Keittelin tänä syksynä kaksi mehumaijallista aroniaglögiä yhdessä omenien ja tuoksuvien mausteiden kanssa. Yleensä vasta adventtina juon ensimmäisen glögilasillisen, mutta näin pyhäinpäivänä käyn sytyttämässä rakkaan isäni haudalle kynttilän ja maistan tätä tuoksuvaa, mausteista juomaa.

Aroniaglögi (höyrymehustimella)
noin 6 litraa valmista sokeroitua juomaa

2 ½ kg marja-aronian marjoja
2 ½ kg omenia
1 ½ kg sokeria
3 kanelitankoa
10 neilikkaa
10 kardemumman siemenkotaa
2 tähtianista
1 vaniljatanko halkaistuna
pala inkivääriä

Huuhdo marja-aronian marjat ja puolita tai lohko omenat. Kaada omenat, marjat, sokeri ja mausteet kerroksittain höyrymehustimen siiviläosaan. (Pohjalle omenat ja päällimmäiseksi marjat.)
Anna höyrymehustimen veden kiehua pohjakattilassa poreillen noin 1 ½ tuntia tai kunnes omenat ja marjat ovat aivan pehmeitä ja vaalentuneet.
Valuta ensimmäinen mehuerä noin ½ tunnin kiehumisen jälkeen isoon mittakannuun ja kaada takaisin omenien ja marjojen päälle. Jatka höyrystämistä.
Kun omenat ja marjat ovat höyrystyneet riittävästi, valuta mehu isoon kattilaan, sekoita ja kuumenna hetken aikaa. (Kuumenna mehu höyryäväksi, noin 80 asteiseksi.)
Pullota mehu suppilon avulla kuumennettuihin pulloihin piripintaan ja sulje korkit heti.
Säilytä viileässä.




Pakkasta odotellessa
Tällaisia kuura-aamuja rakastan. Kuvat ovat viime viikonlopulta.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...