Muistin kuin muistinkin ottaa chilipuskan sisälle ennen pakkasöitä. Chilitahnojen tekoon en ryhtynyt ihan heti, sillä puska näytti oikein hyvinvoivalta sisälläkin. Kun muutama chili tipahti pöydälle, ryhdyin toimeen. Jauhoin chilejä monitoimikoneessa, lisäsin mausteita ja hyvältä näytti, mutta avatessani kulhon kannen jouduin ottamaan pari askelta taaksepäin. Polttavat höyryt iskivät vasten kasvoja. Hetken hönkäiltyäni, uskalsin maistaa pisaran. Huh, kyllä oli ytyä, mutta ruokien joukossa ah, ihanaa! Varsinkin vihreä yrttinen jemeniläinen Zhug-tahna on loistavaa. Ohjeen sain ystävältäni Yaelianilta. Ohje löytyy täältä.
Kumpaakin tahnaa pakastin talven varalle. Jotta valkosipulin tuoksu ei siirtyisi pakastimeen, laitoin tahnat Minigrip-pusseihin ja pussit vielä tiiviiseen pakastusrasiaan.
Punainen
chilitahna
3
dl punaisia chilejä
4
valkosipulinkynttä
1
rkl etikkaa
1
rkl sokeria
½
tl suolaa
Poista
chileistä kanta ja kuori valkosipulinkynnet. Siirrä monitoimikoneen
kulhoon ja lisää mausteet. Hienonna karkeaksi.
Säilyy
jääkaapissa muutaman viikon. Voi myös pakastaa.
Marraskuu Harmaana päivänä on kiva sytyttää puutarhaan kynttilöitä.
Jeps,noissa on kyllä paljon ytyä;D tosin olen tainnut tottua chiliin jo sen verran että en ihan helpolla ota askeleita taaksepäin;D
VastaaPoistaIhania syyskuvia taas Hannele:)
Niin, varmaan chilien höyryihin jossain vaiheessa tottuu :) Korianteri oli ihanaa ja kardemumma. Kiitos Jael hyvästä ohjeesta!
PoistaTahnat ovat ihanan värisiä.
VastaaPoistaOttamasi kuvat ovat kauniita, niin tunnelmallisia :)
Hyvää marraskuun jatkoa sinulle :)
/15-vuotias tyttö
Ihanan värisiä ja tosi ytyjä!
PoistaTunnelma on oikeasti kyllä aika harmaa ilman kynttilöitä. No, tyypillistä marraskuuta.
Mainiota marraskuuta sinulle!
Vau, hienon näköisiä! Mun pitää ensin keksiä, millä saa peurat pysymään poissa pihalta, kun ne söivät myös chilin taimen. Toivon, että syöjä sai mahanpuruja palkaksi :-D
VastaaPoistaSiis niille mokomille kelpasivat chilien taimet! Toivottavasti saivat mahanpuruja!
PoistaOih, mitä tahnoja!
VastaaPoista"Ydystä" puheenollen, aika uskomatonta, että kun äitini leikkasi takapihallani kukkapenkistä eilen isoa väriminttupuskaa alas, niin mintun tuoksu tuli päin kasvoja ihan etupihalle asti kun tulin kotia, aivan kurkkuun kävi kuin olis ollu jotakin väkevämpääkin!
Oho, että värimintutkin pistävät hönkäilemään. Minä leikkasin eilen omenaminttuja, mutta niistä tuli varsin lempeä tuoksu.
PoistaKunnon ytyä! Just mitä tähän aikaan vuodesta tarvitsee!
VastaaPoistaNimenomaan tähän aikaan vuodesta ytyruoka tekee tosi hyvää :)
PoistaIhan samanlainen taakse poistu -reaktio tuli meilläkin viime vuonna, kun chilitahnaa tehtiin :) On se mainiota ainetta!
VastaaPoistaHyvä, että teilläkin siirryttiin taka vasemmalle. On tosi ihme ainetta, kun sellaiset höyryt päästää ;)
PoistaArvasin, että onnistut :) Kuivattuina ovat tosi kauniita purkissa!
VastaaPoistaMeidän chilit teki vain muutaman hassun hedelmän, ei ihan niin paljon, että olisi tahnaksi asti riittänyt. Kuivasin vain, ne mitkä jäi jäljelle tuorekäytön jälkeen. Miten muuten, talvetatko chilit? Joku sanoi minulle, että niitä voisi talvettaa.
VastaaPoistaVoi, en edes tajunnut kokeilla chilin talvetusta. Googlailin ja olisihan sitä voinut kokeilla kylmäkellarissa. Ilmeisesti kyllä vaatisi valoa myös. Toisaalta tuo chililajike oli vähän turhan vahva minulle, kokeilen ensi vuonna jotain vähän miedompaa lajiketta. Mutta kiitos vinkistä, silloin kokeilen talvetusta :)
PoistaIhmettelinkin mista osaan noni zhugin nakoista chilitahnaa tehda! Mina teen lahes samoin kuin Yael, paitsi kaytan vaan korianteria enka persiljaa, enka laita oljya. Anopillekin (jemenilainen) kelpaa!
VastaaPoistaJuu, ohje on Yaeliltä. Minä laitoin myös pelkkää korianteria ja se sopi ihanasti. Öljyä vähän lorautin.
Poista