Mietin tovin onko täytetty uuniperuna pikkuruoka, kun lisäsin tähän tekstiin tunnisteet. Päädyin tunnisteissa myös pikkuruokaan, mutta niin täyttävää peruna oli, että minulle riitti yksi vaikka olin juuri tullut pitkältä lenkiltä.
Täytteitä on kiva tehdä erilaisia, mutta hyvin pärjää yhdelläkin. Meillä oli tänään tarjolla kalatäytettä, salaattia ja uunituoretta juureen tehtyä ruisleipää. Keittiössä on nyt mukavan lämminn, kun uuni on ollut päällä monta tuntia.
Täytetyt
uuniperunat
4:lle
4–8
isoa perunaa (Rosamunda)
½
rkl öljyä
Pane
uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Pese
perunat juuresharjalla, kuivaa talouspaperilla ja voitele
kauttaaltaan öljyllä.
Pistele
perunoiden kuoriin haarukalla reikiä ja nosta perunat pellille
leivinpaperin päälle.
Kypsennä
perunoita uunissa noin tunnin ajan. Varmista kypsyys kokeilemalla
haarukalla.
Viillä
kypsiin perunoihin veitsellä ristiviillot, anna hetken jäähtyä ja
purista varovasti niin, että peruna ”aukeaa”.
Täytä
perunat haluamallasi täytteellä. Kukin täyte riittää noin 4:lle
perunalle.
Kalatäyte
150
g kylmäsavustettua kalaa
pieni
pala purjoa
2
dl ranskankermaa
ripaus
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paloittele
savukala pieniksi kuutioiksi.
Pese
purjo huolellisesti ja hienonna.
Sekoita
kala ja purjo ranskankerman joukkoon ja mausta.
Lihatäyte
75
g savustettua lihaa, esim. poroa
200
g tuorejuustoa
2
rkl maitoa
½–1
tl raastettua piparjuurta
ripaus
suolaa
Sekoita
tuorejuusto notkeaksi ja ohenna maidolla.
Suikaloi
liha ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Kasvistäyte
1
dl kuorettomia manteleita
400
g pakasteherneitä sulatettuna
nippu
mintunlehtiä
1
rkl sitruunamehua
½–1
tl suolaa
2
rkl öljyä
Mittaa
mantelit monitoimikoneen kulhoon ja jauha hienoksi.
Lisää
mantelijauheen joukkoon herneet, mintunlehdet, sitruunamehu ja suola
ja soseuta mahdollisimman hienoksi.
Lisää
monitoimikoneen syöttöaukosta öljyä pikkuhiljaa, kunnes sakeus on
sopivaa. Tarkista maku.
Onpa kaunis kuva! Se uuniperunoissa onkin niin kivaa, herkullisuuden lisäksi, että ne ovat niin ihanan näköisiä!
VastaaPoistaTotta. Monet laittavat folion vielä, mutta minusta se on aivan turhaa.
PoistaSamaa mieltä kanssasi, parempi ilman foliota. Kuoresta tulee tällalailla ihanan rapsakkaa ja se maustaa itse perunankin paremmin. Ja ilman foliota on todentotta kauniimpi ja roskattomampi lopputulos :)
PoistaMeillä täytetään rosamundat lähes aina skagenröralla.
Mutta luulenpa, että ensi kerralla kokeilen tuota sinun kasvistäytettä. Ihanan raikkaalta vaikuuttaa!
Kiitos vinkistä! Meillä taitaa ensi kerralla olla uuniperunat skagenröralla :) Nappasin ohjeesi talteen. On varmasti hyvää siksikin, että ohjeessasi ei ole majoneesia.
PoistaIhana kuva! Hyvin harvoin syön uuniperunaa,mutta joskus maistuvat tosi hyvälle(tosin pidän eniten kuoresta...).Täällä oli joku pieni paikka,missä oli pelkästään uuniperunaa erilaisilla täytteillä,mutta se taisi sulkea ovensa,Ihanat kurrekuvat edellisessä postauksessa:)
VastaaPoistaMinulle on jäänyt jotenkin nostalginen muisto muhkeista uuniperunoista, kun olin nuorena Amerikassa. Ovat ne vaan hyviä!
PoistaOi, tuli nälkä! :)
VastaaPoistaNäillä kyllä nälkä lähti :)
PoistaUunituore ruisleipä kuulostaa ihanalta. Uuniperunat ovat kyllä hyviä ja helppoja valmistaa :)
VastaaPoistaIhanaa viikonlopun jatkoa sinulle <3
/15-vuotias tyttö
Uunituore ruisleipä on ihan älyttömän hyvää. Taidanpa vielä käydä syömässä yhden palan ;)
PoistaMaistuvaa viikonloppua!
Ihanat uuniperunat !
VastaaPoistaMinäkin yleensä pärjään yhdellä- tietysti vähän riippuu täytteistäkin. Ovat sen verran tuhtia tavaraa.
Ihania ovat - meillä ei dissata perunaa. Kun perunasta alettiin paljon kirjoitta "pahaa", minä oikein lisäsin perunan käyttöä. On se vaan mainio ja monikäyttöinen!
PoistaUuniperunat on niin hyviä, uudet täyte-ehdotukset ovat aina tervetulleita, kiitos.
VastaaPoistaJuu, yllä mainittu skagenröra kuulostaa myös hyvältä :)
PoistaUuniperunat ovat niiiin hyviä! :-) Täytyykin taas tehdä joku päivä, viime kerrasta alkaa olla jo liian pitkä aika. Ja toi tuore ruisleipä... oi nam!
VastaaPoistaNiin hyvää syys- ja talviruokaa. Lämmintä ruisleipää ei mikään voita!
PoistaEi oo mahdollista saada tuota täytettä noin täydellisesti perunan sisään! Mikä sun salaisuus on? :)
VastaaPoistaKuvausta varten laitoin vain vähän täytettä perunan sisään. Kuvauksen jälkeen sitten lisäilin :)
PoistaHei, olisin innokas kuulemaan puutarha-aiheisiin kysymyksiin vastauksia. Blogissani on siis jotain sinulle!
VastaaPoistaKiitos, tulen kurkkaamaan mitä siellä on ;)
Poista