lauantai 12. tammikuuta 2013

Täytetyt uuniperunat


Mietin tovin onko täytetty uuniperuna pikkuruoka, kun lisäsin tähän tekstiin tunnisteet. Päädyin tunnisteissa myös pikkuruokaan, mutta niin täyttävää peruna oli, että minulle riitti yksi vaikka olin juuri tullut pitkältä lenkiltä.

Täytteitä on kiva tehdä erilaisia, mutta hyvin pärjää yhdelläkin. Meillä oli tänään tarjolla kalatäytettä, salaattia ja uunituoretta juureen tehtyä ruisleipää. Keittiössä on nyt mukavan lämminn, kun uuni on ollut päällä monta tuntia.

Täytetyt uuniperunat
4:lle

4–8 isoa perunaa (Rosamunda)
½ rkl öljyä

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Pese perunat juuresharjalla, kuivaa talouspaperilla ja voitele kauttaaltaan öljyllä.
Pistele perunoiden kuoriin haarukalla reikiä ja nosta perunat pellille leivinpaperin päälle.
Kypsennä perunoita uunissa noin tunnin ajan. Varmista kypsyys kokeilemalla haarukalla.
Viillä kypsiin perunoihin veitsellä ristiviillot, anna hetken jäähtyä ja purista varovasti niin, että peruna ”aukeaa”.
Täytä perunat haluamallasi täytteellä. Kukin täyte riittää noin 4:lle perunalle.

Kalatäyte
150 g kylmäsavustettua kalaa
pieni pala purjoa
2 dl ranskankermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Paloittele savukala pieniksi kuutioiksi.
Pese purjo huolellisesti ja hienonna.
Sekoita kala ja purjo ranskankerman joukkoon ja mausta.

Lihatäyte
75 g savustettua lihaa, esim. poroa
200 g tuorejuustoa
2 rkl maitoa
½–1 tl raastettua piparjuurta
ripaus suolaa

Sekoita tuorejuusto notkeaksi ja ohenna maidolla.
Suikaloi liha ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kasvistäyte
1 dl kuorettomia manteleita
400 g pakasteherneitä sulatettuna
nippu mintunlehtiä
1 rkl sitruunamehua
½–1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Mittaa mantelit monitoimikoneen kulhoon ja jauha hienoksi.
Lisää mantelijauheen joukkoon herneet, mintunlehdet, sitruunamehu ja suola ja soseuta mahdollisimman hienoksi.
Lisää monitoimikoneen syöttöaukosta öljyä pikkuhiljaa, kunnes sakeus on sopivaa. Tarkista maku.

20 kommenttia:

  1. Onpa kaunis kuva! Se uuniperunoissa onkin niin kivaa, herkullisuuden lisäksi, että ne ovat niin ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Monet laittavat folion vielä, mutta minusta se on aivan turhaa.

      Poista
    2. Samaa mieltä kanssasi, parempi ilman foliota. Kuoresta tulee tällalailla ihanan rapsakkaa ja se maustaa itse perunankin paremmin. Ja ilman foliota on todentotta kauniimpi ja roskattomampi lopputulos :)

      Meillä täytetään rosamundat lähes aina skagenröralla.
      Mutta luulenpa, että ensi kerralla kokeilen tuota sinun kasvistäytettä. Ihanan raikkaalta vaikuuttaa!

      Poista
    3. Kiitos vinkistä! Meillä taitaa ensi kerralla olla uuniperunat skagenröralla :) Nappasin ohjeesi talteen. On varmasti hyvää siksikin, että ohjeessasi ei ole majoneesia.

      Poista
  2. Ihana kuva! Hyvin harvoin syön uuniperunaa,mutta joskus maistuvat tosi hyvälle(tosin pidän eniten kuoresta...).Täällä oli joku pieni paikka,missä oli pelkästään uuniperunaa erilaisilla täytteillä,mutta se taisi sulkea ovensa,Ihanat kurrekuvat edellisessä postauksessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle on jäänyt jotenkin nostalginen muisto muhkeista uuniperunoista, kun olin nuorena Amerikassa. Ovat ne vaan hyviä!

      Poista
  3. Uunituore ruisleipä kuulostaa ihanalta. Uuniperunat ovat kyllä hyviä ja helppoja valmistaa :)
    Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle <3
    /15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunituore ruisleipä on ihan älyttömän hyvää. Taidanpa vielä käydä syömässä yhden palan ;)
      Maistuvaa viikonloppua!

      Poista
  4. Ihanat uuniperunat !

    Minäkin yleensä pärjään yhdellä- tietysti vähän riippuu täytteistäkin. Ovat sen verran tuhtia tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania ovat - meillä ei dissata perunaa. Kun perunasta alettiin paljon kirjoitta "pahaa", minä oikein lisäsin perunan käyttöä. On se vaan mainio ja monikäyttöinen!

      Poista
  5. Uuniperunat on niin hyviä, uudet täyte-ehdotukset ovat aina tervetulleita, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, yllä mainittu skagenröra kuulostaa myös hyvältä :)

      Poista
  6. Uuniperunat ovat niiiin hyviä! :-) Täytyykin taas tehdä joku päivä, viime kerrasta alkaa olla jo liian pitkä aika. Ja toi tuore ruisleipä... oi nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin hyvää syys- ja talviruokaa. Lämmintä ruisleipää ei mikään voita!

      Poista
  7. Ei oo mahdollista saada tuota täytettä noin täydellisesti perunan sisään! Mikä sun salaisuus on? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvausta varten laitoin vain vähän täytettä perunan sisään. Kuvauksen jälkeen sitten lisäilin :)

      Poista
  8. Hei, olisin innokas kuulemaan puutarha-aiheisiin kysymyksiin vastauksia. Blogissani on siis jotain sinulle!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...