Sitruunatahna on makeaa, mutta silti ihanan raikasta. Se sopii paahtoleivälle, kekseille, jälkiruokiin ja leivonnaisten täytteeksi. Ohjeita on lukuisia, osassa käytetään vesihaudetta, vaahdotetaan tai siivilöidään, mutta tässä ohjeessa oikaisen kaikki mutkat. Helppoa kuin mikä ja vie kielen mennessään.
Sitruunatahna
(Lemon Curd)
2 sitruunaa (luomu)
2 sitruunaa (luomu)
3 dl tomusokeria
2 kananmunaa
50 g voita kuutioina
Pese sitruunat. Raasta
ohuelti aivan uloin keltainen kuoriosa, noin 2 rkl. (Jos raastat
valkoista osaa, mausta tulee kitkerä.)
Purista sitruunoista
mehu, n. 1 ½ dl.
Kaada mehu ja kuoriraaste
kattilaan. Lisää sokeri ja kananmunat ja sekoita hyvin vispilällä.
Kuumenna seos kiehuvaksi
koko ajan sekoittaen. Kun seos sakenee ja kiehahtaa, ota kattila pois
levyltä. Lisää voikuutiot ja sekoita seos tasaiseksi.
Jäähdytä ja kaada
sitruunatahna pieniin purkkeihin. Siirrä jääkaappiin.
Säilyy noin kaksi
viikkoa.
Ihana kuva:) Meillä oli lapsuudessani aina Lemon Curdia kotona ja söin sitä salaa joskus lusikalla;D
VastaaPoistaKiva lapsuuden ruokamuisto! Herkku on herkkua ja joskus on pakko herkutella :)
PoistaNam, varmasti monikäyttöistä!
VastaaPoistaOn monikäyttöistä ja ihan lusikalla voi "maistella" suoraan purkista :) Niin hyvää!
PoistaVarmasti hyvää :)
VastaaPoistaMukavia lomapäiviä sinulle! :)
/ 16-vuotias tyttö
On tosi herkkua! Meillä usein kilpaillaan kuka saa kaapia kattilasta loput ;)
PoistaSinulle hienoja kesäpäiviä!
Lemon curd on ihanaa - kermavaahtoon sekoitettuna mansikoiden kanssa ja varsinkin kun vielä on pavlovapohja mukana niin...
VastaaPoistaKuulostaa ihanalta! Kiitos vinkistä Minna :)
PoistaMutkien oikaisu on minun lajini, joten tämä ohje houkuttelee :) Taidamme nautiskella tätä juhannuksen brunssilla.
VastaaPoistaBrunssi kuulostaa hyvältä ja sitruunatahna sopii varmasti oivallisesti juuri juhannusbrunssille!
PoistaSuloiset kuvat :) mistä olet löytänyt tuon ihanan purkin, joka vilahtaa alemmassa kuvassa vasemmalla?
VastaaPoistaSe on löytö Porvoon vanhasta kaupungista. En kyllä muista liikkeen nimeä, mutta astioita ja sisustustavaraa siellä myytiin. Taisi olla aika lähellä Brunbergin myymälää.
PoistaMillaista tuo on rakenteeltaan? Onko sellaista paksumpaa, voisko tolla kuorruttaa esim. muffinin? :)
VastaaPoistaRakenteeltaan pehmeää, mutta hieman lohkeavaa. Voisi toimia muffineihin tuorejuustoon sekoitettuna.
PoistaLemon Curd on yksi lempiasioistani maailmassa! Mutta just nyt en ymmärrä miksi kannan sitä kaupasta kun itse tekeminen olisi näin helppoa.
VastaaPoistaTotta, se on ihan helppoa :)
PoistaAh ihanaa, kiitos! Tällaisen "mutkattoman" version takia varmaankin teen tätä myös. Meillä rakastetaan tuota tahnaa, mutta en ole sitä koskaan itse tehnyt, juuri sen isotöisten reseptien takia, tyyliin: kaksi kiloa voita, tusina kananmunaa, kilokaupalla sokeria jne... Mutta tätä teen. Hauskaa kesän jatkoa! T. Sanni
VastaaPoistaJa jatkoa edelliseen. Kävin lähimarketista tarvikkeita ja ryhdyin hommiin. Kaivoin kaapin kätköistä tosi vanhan raastimen, ja kuinka ollakkaan: keltaisesta sitruunaraasteesta tuli ruosteenruskeaa. Se raastin joutikin sitten taideteokseksi nimeltä: ruoste kaunistaa (mutta ei sitruunatahnaa)! Eli uusiksi. Ja nyt raaste onnistui. Hieman kyllä hirvitti lisätä kananmunia tuohon sitruunaiseen seokseen, kun pelkäsin, että tulee sitruunaista ja makeaa munakokkelia. Mutta onneksi tahna onnistui. Ja maku on aivan oikea. Siis kiitos vielä, t. Sanni.
VastaaPoistaHarmillinen tuo ruosteraaste.
PoistaOlen oppilaillani nähnyt sitruunamunakokkelia. Jos eivät noudata ohjeen järjestystä ja lisäävätkin munat kuumaan seokseen, munakokkeli on taattua. Toinen riskikohta on lopussa: jos seosta keittää kovin, se kokkaroituu.
Kiva, että saitte herkun onnistumaan!
Onnistuuko se tosiaan näinkin! Kerran olen tehnyt sitruunatahnaa the hard way ja se oli kyllä valtavan hyvää, mutta vispaaminen otti koville. Purkista ei saa yhtä hyvää, joten kokeilempa tätä.
VastaaPoistaKyllä onnistuu! Helppoa sen olla pitää ;)
PoistaOlen itse vasta 13v. mutta hyvin se minultakin onnistui! Hyvää tuli!
VastaaPoistaIhanaa! Ja kiva kun laitoit kommentin :))
Poista