En ole tänä vuonna onnistunut löytämään tyrnejä, mutta pakastimestani löytyi niitä vielä pieni rasiallinen. Kakkua teki mieleni ja ryhdyin leipomaan. Kärsivällisyyttä vaativaa, mikäli kakkua tekee mieli heti. Kakun pitää nimittäin odotella seuraavaan päivään jääkaapissa ja imeä itseensä mehukasta kirpakkaa hunajalla makeutettua tyrnimehua. Mehu kaadetaan kuumalle, juuri uunista tulleelle kakulle ja vaikka mehun määrä vaikuttaa isolta, kakku imee sen kuin pesusieni.
Mehevä
tyrnikakku
Taikina
100
g sulatettua voita
2
dl maustamatonta jogurttia
3
kananmunaa
2
½ dl tomusokeria
4
dl vehnäjauhoja
1
½ tl leivinjauhetta
Kostutusliemi
2
dl pakastettuja tyrnimarjoja
tai 1 ½ dl valmista tyrnimehua
½
dl hunajaa
Kuorrutus
2
dl ranskankermaa
½
dl tomusokeria
1
tl vaniljasokeria
Koristeluun
tyrnimarjoja
Pane
uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka
(vetoisuus noin 1 1/4 litraa).
Sulata
voi ja anna hetken jäähtyä.
Sekoita
jogurtti, kananmunat ja tomusokeri vispilällä. Lisää sulatettu
voi.
Yhdistä
vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan. Varo
sekoittamasta liikaa.
Kaada
taikina leivitettyyn vuokaan ja paista uunin alatasossa noin 30
minuuttia.
Keitä
tyrnimarjoja 1 ½ dl:ssa vettä noin 10 minuuttia. Aseta tukevan
kulhon päälle siivilä ja kaada tyrnit siivilään. Hierrä
marjoja, kunnes kaikki mehu on irronnut niistä. Mittaa mehua 1 ½ dl
ja lisää kuumaan mehuun hunaja. Sekoita, kunnes hunaja on sulanut.
Kokeile
kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun,
kakku on kypsä.
Anna
kakun jäähtyä noin 5 minuuttia ja kumoa se. Pese kakkuvuoka ja
pane kakku takaisin vuokaan. Pistele ohuella tikulla reikiä kakkuun.
Kaada tyrniliemi kakulle. Jos liemi jää kakun pinnalle, nosta
kakkua hieman reunasta, jotta lientä valuu myös vuoan pohjalle.
Anna kakun jäähtyä, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin
mehustumaan seuraavaan päivään.
Sekoita
kuorrutteen aineet keskenään vispilällä ja levitä kumotulle kakulle.
Koristele tyrnimarjoilla.
Jos
ranskankerma on liian löysää, pane suppilo pienen kulhon päälle
ja suppiloon suodatinpussi. Kaada ranskankerma suodatinpussiin ja anna
valua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Retkellä Vartiosaaressa
En millään voi uskoa, että on syyskuu. Suunnattoman kauniina ja lämpimänä päivänä soudimme työtovereideni kanssa saareen. Leikkimielisten olympialaisten tiimellyksessä työasiat unohtuivat. Teimme salaattia, paistoimme makkaraa tulilla ja nautimme syysillasta pitkän pöydän ääressä.
Meillä olisi tyrnejä :) Taitaa olla vaan välimatka liian pitkä... Tyrnikakku menee kyllä testiin. Sinulla on täällä paljon hyviä ohjeita ja kauniita kuvia.
VastaaPoistaKiitos! Voi, harmillinen tuo välimatka.
PoistaKuulostaa oikein hyvältä, ja mikä ihana koristelu! :)
VastaaPoistaLöysin äsken blogiisi ja liityin heti lukijaksesi.
Kiva että löysit ja tervetuloa lukijaksi!
PoistaKoristelu on helppo ja yksinkertainen :)
Kiva jos kokeilet! Juuri söimme viimeisen palan kakkua :)
VastaaPoistaIhanat syksyiset kuvat ja ihanalta kuulostava kakku:) Harmi ettei meilläpäin ole tyrniä kuin kosmetiikassa...
VastaaPoistaKakku oli nams!
PoistaTäällä on myös paljon Tyrni-kosmetiikkaa. Vaikka kuinka tykkään tyrneistä muutoin, en yhtään tykkää sen tuoksusta kosmetiikassa. Olen tarkka tuoksuista. Muutaman huulipunankin olen palauttanut, kun haisivat karkilta :)