sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Aroniamuffinit


Pari viikkoa sitten tyttäreni kävi syksyiseen tapaansa ystävänsä luona poimimassa ihania vitamiinipommeja - marja-aronioita. Kokeilin niitä muffineihin ja jopas olivat herkullisia. Toteutin vielä poimijan toiveen vispipuurosta ja kiisselistä. Loput sitten keittelin pudokasomenien ja mausteiden kanssa glögiksi. Pyhäinpäivän aikaan otan jälleen kauniit glögilasit esille ja nautiskelen mausteisesta juomasta. Osan marjoista riivin pakastimeen ja jonain päivänä otan rasiallisen ja leivon pähkinäistä aroniakakkua. Aika monipuolinen marja, josta voisi keksiä vielä vaikka mitä.

Aroniamuffinit 
12 kpl 

5 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3/4 dl öljyä
2 dl maitoa
3 ½ dl marja-aronian marjoja

Muruseos 
3/4 dl vehnäjauhoja
½ dl fariinisokeria
½ dl saksanpähkinöitä hieman murskattuna
1 tl vaniljasokeria
1 ½ rkl sulatettua voita 

Valmista ensin muruseos. Yhdistä kaikki kuivat aineet, lisää sulatettu voi ja sekoita murumaiseksi.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe isossa kulhossa.
Vatkaa munat, öljy ja maito ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita mahdollisimman vähän.
Jaa puolet taikinasta kahden lusikan avulla 12 isoon muffinivuokaan. Ripottele päälle marja-aroniat ja jaa loppu taikina vuokiin.
Ripottele jokaisen muffinin päälle muruseosta ja paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, muffinit ovat kypsiä.
 


12 kommenttia:

  1. Samasta aiheesta olen juuri ruokia väsänny, vaan en vielä kerinnyt postaamaan, un on hiukan jonoa ja aikaa rajallisesti, ihanat muffinssit olet tehnyt, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kiva, tulen siis pian kurkkaamaan mitä ihania juttuja olet aronioista keksinyt :)

      Poista
  2. Sullahan on oikein kokoelma aronia reseptejä! Mulle tuo on aika tuntematon marja. Olen joskus maistanut mutta en ole ikinä niistä tehnyt mitään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan tarkoituksella olen halunnut kehitellä niitä, kun marja-aronia on mielestäni kiinnostava marja ja varsinainen vitamiinipommi. Täällä pääkaupunkiseudulla monet eivät pidä marja-aroniasta, kun se sotkee pihoja, josko näin joku innostuisi sitä hyödyntämään :)

      Poista
  3. Pääkaupunkiseudun venäläistaustaiset henkilöt tuntevat aronian oikein hyvin. Helpointa on keittää mehua mehumaijalla ja laittaa 0,5 l muovipulloihin ja pakastimeen. Talvella nauttia vedellä laimennettuna, niin ei tarvitse ostaa kaupan tuoremehuja aamujuomaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että osaavat hyödyntää loistavaa marjaa!
      Pakastaminen onkin hyvä tapa säilöä mehua. Minulla vaan ei ole enää yhtään tilaa pakastimessa.

      Poista
  4. Makoisannäköisiä herkkuja!! Tuli vesi kielelle :)
    Tervetuloa kurkkaamaan blogiini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat makoisia, mutta eivät liian :)
      Kiitos, tulen kurkkaamaan!

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköisä! :)
    Hyvää loppuviikkoa sinulle <3
    /16-vuotias tyttö

    VastaaPoista
  6. Kiva kuulla aroniareseptejä! Marjoja olisi yleensä saatavilla, mutta jotenkin kukaan tuttu ei ole ikinä käyttänyt niitä mihinkään niin ovat jääneet itsellekin valitettavan vieraiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun sana kiertoon, että ovat käyttökelpoisia ja terveellisiä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...