tiistai 3. syyskuuta 2013

Perunapiiras


Keittelin liikaa perunoita. Ajattelin hyödyntää perunat pikimmiten ja kokeilin niitä piiraaseen. Piiraasta taisi tulla perheen perunasuosikki, niin hyvää se oli. Käytin siikliä ja niiden maku tuli loistavasti esiin. Piiras oli hyvää lämpimänä, mutta myös kylmänä. Voisin kuvitella tämän sopivan kivasti myös noutopöydän tarjottavaksi erilaisten kalojen kanssa.

Perunapiiras  

Pohja 
100 g voita
1 ½ dl ruisjauhoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä 

Täyte 
400–500 g keitettyjä kylmiä perunoita, Siikli
3 kananmunaa
3 dl maitoa
3 dl vahvaa juustoa raastettuna
1–2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria 

Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Sekoita taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän.
Painele taikina irtopohjavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Laita reunojen tueksi rypistetyt foliosuikaleet. Näin piiraan reunat eivät esipaistettaessa valahda. Siirrä vuoka jääkaappiin tai pakastimeen hetkeksi aikaa, jotta taikina kylmenee. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Viipaloi keitetyt perunat ohuesti.
Vatkaa keskenään munat, maito, juustoraaste ja mausteet.
Kaada esipaistetulle pohjalle vähän munamaitoseosta. Levitä lusikalla juustoraastetta, jotta se ei kasaudu yhteen kohtaan. Lado päälle perunaviipaleita ja toista kerroksia.
Ripottele pinnalle vielä halutessasi juustoraastetta.
Paista noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.




Terveiset Ruokolahdelta

Sain viettää hienon viikonlopun lapsuuteni kesien maisemissa. Lauantainen aamu valkeni järven pinnalla upean usvaisena. Nopeasti usva hälveni ja päivä oli mitä mainion puolukoiden poimimiselle. Puolukkaämpärit täyttyivät täyttymistään satumaisen kauniissa metsissä. Kameraa en ottanut mukaan, mutta maisemat tallensin tunnemuistiini.










10 kommenttia:

  1. Kerrassaan ihanat maisemat ja kaunis perunainen piirakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Heräsin juuri oikeaan aikaan, sumu hälveni tosi nopeasti.

      Poista
  2. KIva piiras:) Ja mahtavat nuo maisemakuvasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piiras oli todella maistuva. Maisemat kuvattu h-hetkellä :)

      Poista
  3. Ihania sumukuvia! Ja perunasta on tosiaan moneksi, hyvä ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, peruna sopii aika moneen ruokaan ja leivonnaiseen.

      Poista
  4. Näyttää ihanalta, mutta olemme allergisia kananmunalle, joten voiko sen korvata jotenkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä piirakassa munat hyydyttävät täytteen ja munia on aika monta. Voisit kokeilla siten, että käytät enemmän maitoa ja lisäät maitoon pari ruokalusikallista karkeaa vehnäjauhoa. Tai voisit vaihtaa maidon johonkin rasvaisempaan esim. kermaan tai ranskankermaan ja lisätä vähän vehnäjauhoa tai perunajauhoa. Vanha konsti on käyttää munien tilalla 1 dl maitojauhetta / 1 muna.

      Poista
  5. Kiva, nyt on taskussa hyvä idea ylimääräisille perunoille :) Kiitos! Ja tosiaan, aivan ihania valokuvia. Upea usva nousee järven pinnasta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että ideat siirtyvät :) Usva on niin kiehtova ja yllättävän nopeasti se hälveni.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...