Keittelin liikaa perunoita. Ajattelin hyödyntää perunat pikimmiten ja kokeilin niitä piiraaseen. Piiraasta taisi tulla perheen perunasuosikki, niin hyvää se oli. Käytin siikliä ja niiden maku tuli loistavasti esiin. Piiras oli hyvää lämpimänä, mutta myös kylmänä. Voisin kuvitella tämän sopivan kivasti myös noutopöydän tarjottavaksi erilaisten kalojen kanssa.
Perunapiiras
Pohja
100 g voita
Täyte
Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Sekoita taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän.
Pohja
100 g voita
1
½ dl ruisjauhoa
1
½ dl vehnäjauhoja
½
tl suolaa
½ dl kylmää vettä
Täyte
400–500 g keitettyjä
kylmiä perunoita, Siikli
3 kananmunaa
3 dl maitoa
3 dl vahvaa juustoa
raastettuna
1–2 tl tuoretta
rosmariinia hienonnettuna
3/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Sekoita taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän.
Painele taikina
irtopohjavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Laita
reunojen tueksi rypistetyt foliosuikaleet. Näin piiraan reunat
eivät esipaistettaessa valahda. Siirrä vuoka jääkaappiin tai
pakastimeen hetkeksi aikaa, jotta taikina kylmenee. Pistele pohjaa
haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10
minuuttia.
Viipaloi keitetyt perunat
ohuesti.
Vatkaa keskenään munat,
maito, juustoraaste ja mausteet.
Kaada esipaistetulle
pohjalle vähän munamaitoseosta. Levitä lusikalla juustoraastetta,
jotta se ei kasaudu yhteen kohtaan. Lado päälle perunaviipaleita ja
toista kerroksia.
Ripottele pinnalle vielä
halutessasi juustoraastetta.
Paista noin 35
minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.
Terveiset Ruokolahdelta
Sain viettää hienon viikonlopun lapsuuteni kesien maisemissa. Lauantainen aamu valkeni järven pinnalla upean usvaisena. Nopeasti usva hälveni ja päivä oli mitä mainion puolukoiden poimimiselle. Puolukkaämpärit täyttyivät täyttymistään satumaisen kauniissa metsissä. Kameraa en ottanut mukaan, mutta maisemat tallensin tunnemuistiini.
Kerrassaan ihanat maisemat ja kaunis perunainen piirakka :)
VastaaPoistaKiitos! Heräsin juuri oikeaan aikaan, sumu hälveni tosi nopeasti.
PoistaKIva piiras:) Ja mahtavat nuo maisemakuvasi:)
VastaaPoistaPiiras oli todella maistuva. Maisemat kuvattu h-hetkellä :)
PoistaIhania sumukuvia! Ja perunasta on tosiaan moneksi, hyvä ohje!
VastaaPoistaKiitos! Totta, peruna sopii aika moneen ruokaan ja leivonnaiseen.
PoistaNäyttää ihanalta, mutta olemme allergisia kananmunalle, joten voiko sen korvata jotenkin?
VastaaPoistaTässä piirakassa munat hyydyttävät täytteen ja munia on aika monta. Voisit kokeilla siten, että käytät enemmän maitoa ja lisäät maitoon pari ruokalusikallista karkeaa vehnäjauhoa. Tai voisit vaihtaa maidon johonkin rasvaisempaan esim. kermaan tai ranskankermaan ja lisätä vähän vehnäjauhoa tai perunajauhoa. Vanha konsti on käyttää munien tilalla 1 dl maitojauhetta / 1 muna.
PoistaKiva, nyt on taskussa hyvä idea ylimääräisille perunoille :) Kiitos! Ja tosiaan, aivan ihania valokuvia. Upea usva nousee järven pinnasta!!
VastaaPoistaHienoa, että ideat siirtyvät :) Usva on niin kiehtova ja yllättävän nopeasti se hälveni.
Poista