18 tuntia sitten
tiistai 10. joulukuuta 2013
Joulupuuro
Riisipuuro taitaa kuulua aika monen kodin jouluperinteisiin. Niin meilläkin. Jos teen puuron vähälaktoosisesta maidosta, käytän erilaisia vippaskonsteja, jotta puuro ei muuttuisi väriltään rusehtavaksi. Pitkä haudutusaika vaikuttaa värin muuttumiseen (Maillard-reaktio), joten olen yrittänyt lyhentää hauduttamista mm. turvottamalla riisejä etukäteen tai lisäämällä maitoa pikkuhiljaa, kuten risottoa valmistaessa. Olen myös joskus keittänyt puuron veteen ja lisännyt lopuksi kermaa tai veteen sekoitettua maitojauhetta. Useimmiten keittelen puuron kuitenkin laktoosittomaan maitojuomaan, jolloin väri ei juurikaan muutu. Uunipuuro on mielestäni ihan parasta, mutta harvoin se pysyy kauniin valkoisena.
Riisipuuro
4:lle
4 dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 dl maitoa
½ tl suolaa
Mittaa vesi ja riisit pinnoitettuun kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, noin 10 min.
Lisää maito ja sekoita, kunnes puuro alkaa poreilla.
Pienennä lieden tehoa ja sekoittele niin kauan, että puuro poreilee enää aivan hiljalleen. Hauduta kannen alla kypsäksi välillä sekoittaen, noin 40 minuuttia.
Lisää lopuksi suola.
Lähettänyt
Hannele/Omenaminttu
Tunnisteet:
joulu
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Riisipuuro on kyllä hyvää! Ja jouluna etenkin kanelin ja sokerin kanssa. :)
VastaaPoistaHyvää joulun odotusta, Omenaminttu!
Ehdottomasti juuri kanelin ja sokerin kanssa :)
PoistaKiitos samoin Katja!
Riisipuuroa täytyy kyllä saada kerran vuodessa, meillä tosin vegaanisena :)
VastaaPoistaVähintään kerran vuodessa :) Vegaaninen on varmaan hyvää myös.
PoistaRiisipuuro onkin ainoa perinteinen jouluruoka, jota meillä syödään. Tosin tänään kuulin juuri ääniä ohrapuuron puolesta. Ensimmäinen puolikas lautasesta syödään voin kanssa, toinen puolikas kanelin, sokerin ja maidon kanssa ;)
VastaaPoistaOhrapuuro on myös tosi hyvää, mutta jotenkin tuo riisiversio mielestäni kuuluu juuri jouluun. Aika hauska syödä ensin voin kanssa ja sitten kanelin ja sokerin - vähän niin kuin pääruoka ja jälkiruoka ;)
PoistaKiitos tuosta vesi-kerma -vinkistä. Itse teen joskus riisipuuron ihan tavalliseen maitoon ja sitten kärvistelen mahavaivojen kanssa. Ja kyllä hellalla haudutettu puuro uunipuuron voittaa: siinä maistuu se vaivannäkö, mikä uunipuurosta puuttuu. Mehukeiton kanssa maistuu myös, kun on ensin voisilmän kanssa herkuteltu. Hyvää joulunaikaa, t. Sanni.
VastaaPoistaKivasti sanot: maistuu vaivannäkö :)
PoistaOikein hyvää joulunaikaa sinulle myös Sanni!