sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Fenkolirisotto


Viime viikonloppuna jääkaapissa odotteli pullea fenkoli ja päätin valmistaa siitä risottoa italialaisittain. Puutarha oli juuri peittynyt ohueen lumivaippaan, mutta sieltäpä löytyi vielä suloista sitruunatimjamia, joka sopii ihanasti fenkolin kaveriksi.

Harmillista muuten, että Suomessa usein kutsutaan risotoksi intialaistyyppistä Pilauta. Se on täysin eri ruokalaji kuin italialainen kermaisen pehmeä ja kostea risotto.

Fenkolirisotto
4:lle

1 fenkoli suikaloituna
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl voita
3 dl risottoriisiä
1–2 dl valkoviiniä
n. 8 dl kuumaa kasvislientä
½ luomusitruunan kuori raastettuna ja mehu
1–2 dl parmesaania raastettuna
(nokare voita)
nippu sitruunatimjamia tai tavallista timjamia

Kuullota fenkoli,sipuli ja valkosipuli voissa laakeassa kattilassa tai paistokasarissa, älä ruskista.
Lisää riisi ja sekoittele noin minuutin ajan.
Kaada viini joukkoon ja anna imeytyä riiseihin.
Lisää kiehuvan kuumaa kasvislientä noin desilitra kerrallaan ja sekoittele, kunnes liemi on imeytynyt riiseihin. Jatka näin, kunnes riisissä on sopiva purutuntuma, al dente, runsas 15 minuuttia. Valmis risotto ei saa olla kuivaa vaan kosteaa ja mehevää, joten lisää tarvittaessa nestettä.
Sekoita lopuksi joukkoon raastettu sitruunan kuori, sitruunamehu, juustoraaste ja halutessasi nokare voita. Mausta runsaalla timjamilla ja tarjoa heti.


14 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen ja mehevän näköinen risotto, nami.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fenkolista tuli kivaa rapeutta ja sitruunasta ja timjamista raikkautta. Oli tosi hyvää :)

      Poista
  2. Ihanalta kuulostava risotto! Fenkoli on sellainen josta olen alkanut pitämään vasta viime vuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fenkoli on tosi kiva kasvis, niin raakana kuin kypsennettynäkin. Nykyisin Suomesta saa hyviä fenkoleita melkein ympäri vuoden. Voisi vaikka kasvattaakin, mutta viljely ei liene helpoimmasta päästä.

      Poista
  3. Varmasti hyvä yhdistelmä. Meillä on ryytimaassa kasvanut myös tuota sitruunatimjamia - kaunis ja raikas.
    Risotoksi kutsutaan turhan usein mitä sattuu riisi-ruokia, ravintoloissakin. Siksi tarkistan ravintolassakin tilatessa miten se valmistetaan. Pahimmillaan olen saanut Tukholmassa risottoa jonka pystyi nostamaan kokonaisena haarukalla ylös. Palautin keittiöön. Olisi maksanut yli 20 euroa - huh huh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitkeäkin tuo sitruunatimjami, vuodesta toiseen samassa kivikkoisessa paikassa. Saa nähdä mitä tämä vähäluminen talvi tekee yrteille.
      Tuo palauttamasi risotto oli varmaankin uudelleen lämmitettyä, huh! Toivottavasti sait jotain hyvää tilalle.

      Poista
  4. Fenkoli on lempikasviksiani, ja risoton seassa erinomaisen hyvää! Kiitos vinkistä, täytyykin kokeilla tuota sitruunatimjamia seuraavan kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fenkoli on hyvää niin raakana kuin kypsennettynäkin. Aniksinen fenkoli ja sitruunainen timjami ovat kuin luodut toisilleen :)

      Poista
  5. Ja kyllä se voi tän koostumuksen ja maun kruunaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, jos sitä ei laita paljon :) Minulla on lapsesta asti tullut rasvaisesta ruoasta huono olo. Joskus minulla on ollut ihan vaikeuksia, mm. ulkomailla ja ravintoloissa :(

      Poista
  6. Olen vielä aloitteleva fenkolisti ja nyt näyttää siltä, että seuraavan kerran kokeilen sitä risotossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana sana "fenkolisti". Eli fenkolistin kannattaa kokeilla fenkolirisottoa :)

      Poista
  7. Italian matkan jälkeen minäkin opin tekemään oikeaa risottoa ;)Suosikkimme on rukolasta ja maidosta valmistettu. Arvaisikohan tuota fenkolia kokeilla... meidän nirppanokat voisivat nyrpistellä. Käyppäs kurkkaamassa kuulumiset: http://matkamuotoilijaksi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta on mennyt ihan ohi tämä kommenttisi. Tulen nyt kurkkaamaan kuulumisiasi :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...