Viime viikonloppuna jääkaapissa odotteli pullea fenkoli ja päätin valmistaa siitä risottoa italialaisittain. Puutarha oli juuri peittynyt ohueen lumivaippaan, mutta sieltäpä löytyi vielä suloista sitruunatimjamia, joka sopii ihanasti fenkolin kaveriksi.
Harmillista muuten, että Suomessa usein kutsutaan risotoksi intialaistyyppistä Pilauta. Se on täysin eri ruokalaji kuin italialainen kermaisen pehmeä ja kostea risotto.
Fenkolirisotto
4:lle
1
fenkoli suikaloituna
1
sipuli hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
2
rkl voita
3
dl risottoriisiä
1–2
dl valkoviiniä
n.
8 dl kuumaa kasvislientä
½
luomusitruunan kuori raastettuna ja mehu
1–2
dl parmesaania raastettuna
(nokare
voita)
nippu
sitruunatimjamia tai tavallista timjamia
Kuullota
fenkoli,sipuli ja valkosipuli voissa laakeassa kattilassa tai
paistokasarissa, älä ruskista.
Lisää
riisi ja sekoittele noin minuutin ajan.
Kaada
viini joukkoon ja anna imeytyä riiseihin.
Lisää
kiehuvan kuumaa kasvislientä noin desilitra kerrallaan ja
sekoittele, kunnes liemi on imeytynyt riiseihin. Jatka näin, kunnes
riisissä on sopiva purutuntuma, al dente, runsas 15 minuuttia.
Valmis risotto ei saa olla kuivaa vaan kosteaa ja mehevää, joten
lisää tarvittaessa nestettä.
Sekoita
lopuksi joukkoon raastettu sitruunan kuori, sitruunamehu,
juustoraaste ja halutessasi nokare voita. Mausta runsaalla timjamilla ja tarjoa heti.
Onpa herkullisen ja mehevän näköinen risotto, nami.
VastaaPoistaFenkolista tuli kivaa rapeutta ja sitruunasta ja timjamista raikkautta. Oli tosi hyvää :)
PoistaIhanalta kuulostava risotto! Fenkoli on sellainen josta olen alkanut pitämään vasta viime vuosina.
VastaaPoistaFenkoli on tosi kiva kasvis, niin raakana kuin kypsennettynäkin. Nykyisin Suomesta saa hyviä fenkoleita melkein ympäri vuoden. Voisi vaikka kasvattaakin, mutta viljely ei liene helpoimmasta päästä.
PoistaVarmasti hyvä yhdistelmä. Meillä on ryytimaassa kasvanut myös tuota sitruunatimjamia - kaunis ja raikas.
VastaaPoistaRisotoksi kutsutaan turhan usein mitä sattuu riisi-ruokia, ravintoloissakin. Siksi tarkistan ravintolassakin tilatessa miten se valmistetaan. Pahimmillaan olen saanut Tukholmassa risottoa jonka pystyi nostamaan kokonaisena haarukalla ylös. Palautin keittiöön. Olisi maksanut yli 20 euroa - huh huh!
Sitkeäkin tuo sitruunatimjami, vuodesta toiseen samassa kivikkoisessa paikassa. Saa nähdä mitä tämä vähäluminen talvi tekee yrteille.
PoistaTuo palauttamasi risotto oli varmaankin uudelleen lämmitettyä, huh! Toivottavasti sait jotain hyvää tilalle.
Fenkoli on lempikasviksiani, ja risoton seassa erinomaisen hyvää! Kiitos vinkistä, täytyykin kokeilla tuota sitruunatimjamia seuraavan kerran.
VastaaPoistaFenkoli on hyvää niin raakana kuin kypsennettynäkin. Aniksinen fenkoli ja sitruunainen timjami ovat kuin luodut toisilleen :)
PoistaJa kyllä se voi tän koostumuksen ja maun kruunaa!
VastaaPoistaNo joo, jos sitä ei laita paljon :) Minulla on lapsesta asti tullut rasvaisesta ruoasta huono olo. Joskus minulla on ollut ihan vaikeuksia, mm. ulkomailla ja ravintoloissa :(
PoistaOlen vielä aloitteleva fenkolisti ja nyt näyttää siltä, että seuraavan kerran kokeilen sitä risotossa :)
VastaaPoistaIhana sana "fenkolisti". Eli fenkolistin kannattaa kokeilla fenkolirisottoa :)
PoistaItalian matkan jälkeen minäkin opin tekemään oikeaa risottoa ;)Suosikkimme on rukolasta ja maidosta valmistettu. Arvaisikohan tuota fenkolia kokeilla... meidän nirppanokat voisivat nyrpistellä. Käyppäs kurkkaamassa kuulumiset: http://matkamuotoilijaksi.blogspot.fi/
VastaaPoistaMinulta on mennyt ihan ohi tämä kommenttisi. Tulen nyt kurkkaamaan kuulumisiasi :)
Poista