perjantai 13. maaliskuuta 2015

Broileripata

Broileri-chorizopata

Jälleen yksi pataruoka. Niitä on ilmestynyt tänne blogiin aika monta, varsinkin sen jälkeen, kun sain äidiltäni iki-ihanan ovaalin Le Creusetin valurautapadan. Se on kivan kokoinen ja keraamisessa keittotasossani sattuu olemaan sille juuri sopiva soikea keittoalue.

Itseasiassa minulla on nyt kaksi valurautapataa, soikea (sopiva) ja pyöreä (aika iso), jonka hankin opiskeluvuosinani ollessani kesätöissä Kokkipuodissa. Molemmissa on niin sanottu vesikansi, jolloin ruokaan tarvitaan vain vähän nestettä: kannen syvennykseen laitetaan kylmää vettä, jolloin kannen sisäpinta kerää höyryä. Höyrypisarat tippuvat pikkuhiljaa ruoan päälle ja valelevat sitä samalla. Ihan kiva lisäominaisuus, vaikka useimmiten käytänkin kantta ihan tavalliseen tapaan, ilman vettä.


Broileripata
4–6:lle

1 kg broilerin koipi-reisipaloja
150 g chorizoa (raakamakkaraa)
öljyä ruskistamiseen
2 punasipulia lohkottuna
4 valkosipulinkynttä viipaloituna
3 paprikaa, eri värisiä, lohkottuna

3 tomaattia kuutioituna
1–2 vihreää chiliä renkaina
2–3 chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa*, paloiteltuna
1 ½ rkl balsamietikkaa
3 laakerinlehteä
1–1½ tl suolaa
ripaus sokeria
nippu tuoretta timjamia
(kanalientä tarvittaessa)

Ruskista broilereita öljyssä padassa. Purista joukkoon chorizo-makkarat kuoristaan ja jatka ruskistamista.
Siirrä lihat lautaselle odottamaan.
Lisää hieman öljyä pataan ja paista sipuleita ja paprikoita hetken aikaa.
Lisää tomaatit, chilit, mausteet ja ruskitetut lihat.
Hauduta pata kypsäksi ja lisää tarvittaessa nestettä, esimerkiksi kanalientä.
Tarjoa riisin tai hyvän leivän kanssa.

*Aikamoinen sanayhdistelmä - chipotle-chili adobo-kastikkeessa. Kyseessä on savustettu chili, yleensä jalapeno-chili, joka säilötään adobo-kastikkeeseen. Adobo-kastike on puolestaan, mausteinen chilikastike, jota käytetään esimerkiksi marinointiin tai lisukkeena sellaisenaan. Chipotle-chilejä adobo-kastikkeessa myydään pienissä säilyketölkeissä ja niitä saa nykyään hyvin varustetuista ruokakaupoista. Jos et käytä kaikkia chilejä kerralla, siirrä loput esimerkiksi kannelliseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa. Itse olen pakastanut loput chilit, jotta ne eivät unohtuisi jääkaappiin. Pakastimesta niitä on kätevää ottaa ruoanlaittoon tuomaan täyteläisyyttä ja potkua erilaisiin ruokiin. 


Kevät on saapunut!



Olen leikannut omenapuut ja aloittanut haravoinnin. Pienen pihapöydän ja tuolit asettelin sammaleiselle nurmelle, jotta voisin istahtaa ja ihmetellä kevään etenemistä. Aurinko tuo kummasti eloa, ohikulkijatkin iloisesti tervehtivät.



6 kommenttia:

  1. Tuollaisesta vesikannesta en ole kuullutkaan, kuulostaa kätevältä lisäominaisuudelta.

    Olen ymmärtänyt, etteivät chilit enää avattuna säilyisi kovin pitkään jääkaapissa ja siksi minäkin pistän niitä pienissä erissä pakasteeseen. Purkki on aika iso ottaen huomioon chipotlen tulisuuden. Sitä ei kerralla kulu kovinkaan paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansi on kätevä ja pitäisikin hyödyntää sitä enemmän. Kokonaiselle paistille erityisen kätevä, kun kannesta tippuu pisaroita lihan pintaan koko ajan. Ei taatusti kuivu, kuten joskus uunissa, ja onhan liedellä kypsentäminen myös ekologisempaa kuin sähköuunissa ;)

      Purkitettujen chilien pakastaminen on tosiaan järkevää, jääkaappiin kun ne helposti unohtuvat.

      Poista
  2. Herkullisen näköinen pata! Kaikki aineksetkin on just mun makuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli herkkua! Olen huomannut, että sinäkin pidät chorizosta ja chileistä :)

      Poista
  3. Erittäin herkullisen näköinen ohje! Meilläkin aloitettiin tänään omenapuiden yläpiiskojen leikkaus. Siihen on erityisen hyvä motiivi, sillä muuten ne varjostaisivat ilta-aurinko terassille jossa kesäisin syödään. Omenapuun korkeus on aika tarkka juttu tässä tapauksessa.

    Kävisiköhän tuohon chipotle jauheena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ilta-auringolle ei saa olla esteitä! Nuo piiskat on aika huvittavia, kun tavoittelevat taivaita :) Omenapuiden kanssa saa muutenkin olla tarkkana, että eivät kasva liikaa korkeutta. Viime keväänä tilasin puutarhurin leikkaamaan puita, kun olen ollut leikkaamisessa liian varovainen - kannatti.

      Varmaan tulee ihan hyvää pataa jauhetustakin chipotlesta :) Oleellista on savuinen vivahde.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...