keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Punaposket purnukoihin


Nyt ne valtaavat pihan. Omenat! Ne mitkä eivät päädy suoraan suuhun tai piirakkaan, pitäisi jotenkin saada säilöttyä talven varalle. Puissa suloiset punaposket, mutta keittiössä välillä huokailen, kun omenia on niin paljon.


Rapeat omenalastut
Kaikkein paras menekki meillä on kuivatuilla omenoilla. Kuivuri hurisee aamusta iltaan. Leikkaan omenat todella ohuiksi lastuiksi joko veitsellä tai vihanneshöylällä. Nykyisin en edes poista siemenkotaa. Lastuista tulee aika hauskan näköisiä, kun omenan keskusta näyttää kuivuttuaan tähdeltä. Pidän kuivuria niin kauan päällä, että lastut ovat kuivia, ei nahkeita, vaan rouskuvan rapeita. Rapeuden varmistan sammuttamalla kuivurin ja odotan, että lastut jäähtyvät kunnolla. Maistan lastuja, jos ne rouskuvat, ne ovat valmiita. Sitten hetimiten siirrän ne ilmatiiviiseen lasipurkkiin, jotta rapeus säilyy.


Omenalastut ovat mainio tuliainen. Lapsiperheet varsinkin ilahtuvat näistä.


Omenanektari
Vanhassa monitoimikoneessani on mehulinko. Kun olen viitseliäällä tuulella, sujautan sinne lingottavaa. Saa kyllä lohkoa valtavan määrän omenoita, jotta jokainen saisi lasillisen omenanektaria. Ja nektaria se tosiaan on, sillä juoma on aivan sakeaa. Kauniin väristä se ei kyllä ole, mutta minua se ei haittaa, sillä maku on aivan vertaansa vailla. Askorbiinihapolla saisi varmaankin värin pysymään vaaleana, en kyllä ole kokeillut.


Pakastetut omenalohkot
Oikein hyväksi olen havainnut omenien pakastamisen. Ainakin ne lajikkeet, jotka meillä kasvavat, sopivat mainiosti pakastukseen. Ne eivät edes rusketu, jos toimin nopeasti. Leikkaan omenat lohkoiksi tai kuutioiksi ja siirtelen pian pusseihin. Laitan omenat ohueksi kerrokseksi pussiin, otan mahdollisimman tarkkaan ilman pois ennen sulkemista ja sitten vain pakastimen uumeniin odottamaan omenapiirakkaan pääsyä. Pakastetut lohkot ovat myös tosi hyviä uunissa kypsennettävän lihan seurana. Lihan ympärille jäisiä omenalohkoja, paljon punasipulia ja loraus balsamiviinietikkaa.


Omenasose
Omenasosetta teen joka vuosi, vaikka jossain vaiheessa meillä tulikin kiintiö täyteen. Haudutan omenalohkoja kuorineen ihan pienen vesitilkan kanssa isossa kattilassa. Urakka helpottuu huomattavasti, kun omenoita ei tarvitse kuoria. Lisäksi voimakkaan punakuoriset omenat värjäävät soseen punaiseksi. Osaan soseista laitan kanelitangon mukaan hautumaan tai inkivääriä ja hieman sokeria. Kun omenat ovat kypsiä, soseutan ne suoraan kattilassa Bamixilla. (Tavallisellakin sauvasekoittimella onnistuu, mutta soseesta ei tule niin sileää.) Sitten rasioihin ja jäähdyttyään pakastimeen. Sopii ihanasti aamiaisille jogurtin, puuron tai paahtoleivän kanssa.

Kuutioiduista omenoista aion tehdä vielä mausteista omenachutneya ja kunhan puolukkametsään kerkiän, keittelen omena-puolukka-minttuhilloa.


Tällainen on jo näkymä pihaltamme - kauniisti punertuva pihlaja. Ihan minä päivänä tahansa pihlajan valtaa kottaraisparvi. Jos sulkee silmänsä, voi hetken kuvitella olevansa tropiikissa - niin eksoottinen sirkutus siitä parvesta lähtee.


Kuulaita ja kauniita syyspäiviä kaikille!

17 kommenttia:

  1. Ihania kuvia (taas), ihania omppuja! Olen monena vuonna tehnyt omenasosetta pakkasen täyteen, mutten koskaan ole tajunnut säästää kuoria. Typerää, sillä en koskaan kuori omenaa muutenkaan! Kiitos vinkistä ja ihanasta blogista :)

    VastaaPoista
  2. Haluan noita omenalastuja! Onnistuuko kuivattaminen ilman kuivuria, sellaista en omista...? Olipa taas nami postaus, kiitos, täällä silmä lepää ja tulee nälkä! :) Onnellista syyskuuta sinulle!

    VastaaPoista
  3. Janna: Näinhän se on, että sitä usein tekee asioita totutulla tavalla. Mukavaa, että vinkistä oli hyötyä :)
    Satu: Kuivattaminen onnistuu ilman kuivuria mainiosti, tosi hyviä niistäkin tulee, mutta ei rapeita. Ripusta omenia vaikka naruun ja vie lämpimään paikkaan esim. pannuhuoneeseen, takan yläpuolelle tai jääkaapin yläpuolelle mistä nousee hieman lämpöä.
    Kiitos ja sinulle antoisaa syyskuuta!

    VastaaPoista
  4. ei ole totta! mä läkähdyn-
    hyvä jos itse saan muutman kuivatetun omppun aikasekseni. lankaan olen niitä pujotellu kuivumaan- hauskan näköistä sekin.

    VastaaPoista
  5. Omenasosetta en olekaan tehnyt pitkään aikaan, joskus aikoinaan siis liikaakin;)
    Mutta nyt voisin taas kokeilla pienen määrän.

    Ja kuivatuista omppurenkaista minä tapaan tehdä kransseja:)

    VastaaPoista
  6. Mikä onni kun on omenapuita omasta takaa! Minäkin olen kuivatellut omppuja usein kuivurilla,ovat ihania snacksejä:-)

    VastaaPoista
  7. Upeat kuvat! Kuivatut omenarenkaat ovat syksyherkkuja täälläkin. Hyvä vinkki tuo leikata niitä vihanneshöylällä, miksei ole käynyt mielessä... Tuttuni kuivasi omenarenkaita aikanaan saunassa, ja rapeita tuli niistäkin (itse en ehkä kyllä saunassa...). Uunissakin voi, mutta pienen pienellä pitää lämpö olla, ja luukku raollaan (tiedän, tuntuu kauhealta energiahukalta).

    VastaaPoista
  8. Kylläpäs täällä on kaunista!
    Mielelläni linkittäisin näin kauniin blogin... vaikka noihin käsityöläisiin kuulunkin.
    Omena sosetta olen minäkin tämän viikon sörssännyt ;D

    VastaaPoista
  9. Ritva: Lankaan pujotettuna omenat ovat tosiaan myös silmänruokaa.
    Pioni: Oi, omppurenkaita kranssiin, hyvä idea!
    Yaelian: Sinä oletkin käyttänyt paljon kuivuria. Se auringonkukansiemenjuttu on listallani. Aion kokeilla, nyt kun kuivurikin on esillä ;)
    Kirsikka: Kiitos :) Niin, sauna on kyllä aika perinteinen kuivatuspaikka, mutta ei ihan turvallinen. Jos joku ei huomaakaan kuivatuspuuhia ja laittaa saunan päälle...
    Päivikki: Hei, kiva kun löysit tiesi tänne! Hauskaa, jos linkität :)

    VastaaPoista
  10. Minä olen käynyt blogissasi kurkkimassa aikoina viime aikoina aina vaan useammin. Kuvat on houkuttelevia ja samoin kaikki kirjoituksesi ruokaohjeineen :)

    Havahduin omenasosejutun yhteydessä, että olen jo jonkin aikaa suunnitellut uuden sauvasekoittimen hankkimista, sillä nykyisen olen ottanut käyttöön saippuanvalmistukseen, eikä sitä enää viitsi elintarvikekäyttöön ottaa. Onko Bamix hintansa väärti vai suosittelisitko jotain muuta sekoitinta normaaliin kotikäyttöön?

    VastaaPoista
  11. MinskuH: Kiva, kun olet käynyt täällä :)
    Riippuu mihin sauvasekoitinta aikoo käyttää. Tavallinen, edullinen on ihan ok yleiskäytössä. Bamix on vaan tehokkaampi eli saa tosi "sileän" lopputuloksen ja saa sen myös nopeammin. Sillä voi myös jauhaa karkeampaakin ainesta esim. pähkinöitä.

    VastaaPoista
  12. Ihania omenavinkkejä! Sain juuri eilen kaverin äidin puutarhasta noita punaposkia. Soseeksi ainakin menee ja toivottavasti myös kuivatuiksi lastuiksi asti riittää.

    VastaaPoista
  13. Satunnainen vierailijatiistaina, 21 syyskuuta, 2010

    Ihania omenajuttuja. Kysyisin sen verran, että maustoitko omenaviipaleita mitenkään tai/ja laitoitko esim. sitruunamehua, etteivät tummu? Minulla on vielä puussa omenia ja ajattelin kokeilla.

    VastaaPoista
  14. Hertta: Toivottavasti riitti lastuiksikin. Ne ovat kuin karkkeja.
    Satunnainen vierailija: En maustanut mitenkään. Tummumista estän itse toimimalla tosi nopeasti. Siirrän viipaleet heti leikattuani lämpimään kuivuriin. Jotkut lajikkeet tummuvat herkästi ja silloin tuo sitruuna varmaan auttaisi. Onnea kokeiluun :)

    VastaaPoista
  15. Uunissa kuivatin ohuita ja rapeita lastuja. Kiertoilma ja vähän luukku ravollaan, 100 astetta n.3 tuntia. Siivutin tupperin leikkurilla (oranssi vihannes siivuttaja :))
    sivelin sitruunan mehulla vähän päältä. Nopeita tehdä sillä tupperin leikkurilla ja tuli ihania :)
    Jotkut siivilöi vielä tomusokeria päälle, ei tartte mun mielestä. hyviä ihan näin..

    VastaaPoista
  16. Kokeilkaapa omena-aroniasosetta johon lorautatte jotain sitruslikööriä.Helppoa ja hyvää,ravintoarvotkin kohdillaan jos vaan ihan pikkusen pienellä vedellä kiehauttaa,hillosokeria joukkoon ja pikkusen jäähtyneenä likööri joukkoon.Kuumiin purkkeihin ja sieltä pannarille,letuille tai broiskuruokien lisukkeeksi.On tosi hyvää mun mielestä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...