Vielä toinen nokkospiiraiden ohje. Nämä ovat aika ruokaisia, joten sopivat hyvin kevyelle lounaalle salaatin kanssa tai iltapalapöytään.
Nokkospiiraat
10 kpl
10 kpl
Taikina
3
dl vettä
20 g hiivaa
½ tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
20 g hiivaa
½ tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Täyte
200
g ryöpättyä nokkosta (2 l tuoretta)
1 purjo
½ fenkolia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 dl raejuustoa
½ dl pinjansiemeniä tai auringonkukan siemeniä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva hyvin nesteeseen.
Lisää suola ja jauhot vähitellen, koko ajan puuhaarukalla tai yleiskoneella sekoittaen.
Lisää lopuksi öljy.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Ryöppää nokkoset. Kaada lävikköön, anna jäähtyä hetken ja purista vesi pois.
Halkaise purjo pituussuunnassa, huuhdo huolellisesti ja viipaloi.
Pese ja viipaloi fenkoli.
Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä purjoa ja fenkolia keskilämmöllä. Lisää nokkoset ja suola ja kuullota vielä hetken aikaa. Jäähdytä, lisää raejuusto ja siemenet.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Pyöritä kohonneesta taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja leikkaa se 10 palaan. Kauli palat pyörylöiksi. (Voit myös kaulia taikinasta ison levyn ja ottaa siitä muotin avulla pyörylöitä, halkaisijaltaan noin 17 cm.) Annostele jäähtynyttä täytettä pyörylöille ja painele taikina päältä kiinni napakasti.
Paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.
Tarjoa sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.
1 purjo
½ fenkolia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 dl raejuustoa
½ dl pinjansiemeniä tai auringonkukan siemeniä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva hyvin nesteeseen.
Lisää suola ja jauhot vähitellen, koko ajan puuhaarukalla tai yleiskoneella sekoittaen.
Lisää lopuksi öljy.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Ryöppää nokkoset. Kaada lävikköön, anna jäähtyä hetken ja purista vesi pois.
Halkaise purjo pituussuunnassa, huuhdo huolellisesti ja viipaloi.
Pese ja viipaloi fenkoli.
Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä purjoa ja fenkolia keskilämmöllä. Lisää nokkoset ja suola ja kuullota vielä hetken aikaa. Jäähdytä, lisää raejuusto ja siemenet.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Pyöritä kohonneesta taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja leikkaa se 10 palaan. Kauli palat pyörylöiksi. (Voit myös kaulia taikinasta ison levyn ja ottaa siitä muotin avulla pyörylöitä, halkaisijaltaan noin 17 cm.) Annostele jäähtynyttä täytettä pyörylöille ja painele taikina päältä kiinni napakasti.
Paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.
Tarjoa sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.
Kieloja
Metsässä on hurmaava kielojen tuoksu. Tuoksu on siirtynyt kimpun mukana olohuoneeseen. Puutarhassa avautuvat parhaillaan kalliokielon kukat. Niiden tuoksu on suloinen, makean vaniljainen.
Kauniita kuvia! :)
VastaaPoistaHyvää alkavaa kesälomaa sinulle :)))
/ 16-vuotias tyttö
Kiitos!
PoistaIhanaa, loma on jo ovella! Niin sinullakin :)))
Sä se taiot nokkosista herkun toisensa jälkeen!
VastaaPoistaOlisi vielä yksi resepti kehitteillä... pitäisi vaan ehtiä keräämään lisää nokkosia. Kohta ne jo kukkivat.
PoistaMiten herkullisen näköisiä, nam!
VastaaPoistaHei, osaisitkohan auttaa... Ensinnäkin kiitos noista nokkosenkeräys- ja ryöppäysohjeista! Mitä olet mieltä ikivanhoista navetoista, että mahtaako niiden laitamilla kasvavissa nokkosissa olla myös korkea nitraattipitoisuus? Navetta on tosiaan melkoisen vanha, lehmiä tai muitakaan eläimiä siinä ei ole ollut minun tietojeni mukaan vähintään 35 vuoteen. Tätä olen kovasti pohtinut ja lykännyt nyt tämän viikon ajan nokkosten keräämistä, etten vain suotta keräisi. Kiitos avusta jos tiedät tähän vastausta :)
Muistelen Henriette Kressin luennolta, että aurinko tuhoaa nitraattia. Tutkailin hänen sivujaan ja joku olikin esittänyt saman kysymyksen hänelle kuin sinä nyt, joten luepa asiantuntijan vastaus oheisesta linkistä: http://www.henriettesherbal.com/blog/nokkonen-villivihannekseksi.html
PoistaEikun napsimaan nokkosia :)
nitraattipitoisuus on korkein pilvisinä ja sateisin päivinä, siksi suosittelenkin että kaikki villikasvit, sekä ne ne viljellyt joissa sitä myös kuten punajuuri, pinaatti, mangoldi jne kerätään talteen aurinkoisella kuivalla ilmalla.
VastaaPoistaJuuri näin!
Poista