Puutarhani reunoilta olen kiukkuisesti kiskonut muutaman nokkospuskan. Lepyin kuitenkin nopeasti, kun muistin, että nämähän ovat herkkua! Pihan nokkoset päätyivät lettutaikinaan. Eilen kävin korin kanssa vähän kauempana keruulla. Nokkosen lehdet ovat vielä raikkaan vihreitä ja ravintopitoisia, nuoria kun ovat. Jos nyt sää lämpenee, ne kukkivat pian ja sitten ei kannata enää kerätä. Tai voi, jos kerää parin viikon päästä samoista nokkosista uudet tuoreet versot.
Nokkosten ryöppääminen:
Kerää nokkoset puhtailta paikoilta saksien ja hanskojen kanssa. (Ei kompostin, navetan tai huussin läheisyydestä korkean nitraattipitoisuuden vuoksi.)
Laita nokkoset vähäksi aikaa kylmään veteen likoamaan, jotta ötökät ja roskat irtoavat. Napsi lehdet varsista. Muista hanskat!
Kaada lehdet kiehuvaan veteen ja anna olla kattilassa sen aikaa, että vesi alkaa uudelleen kiehua, älä keitä. (Mikäli käytät nokkosista myös varret, keitä kunnes ne ovat pehmenneet.)
Kaada lävikköön. Jäähdytä valuttamalla päälle kylmää vettä ja purista enin vesi pois.
Muotoile pötköksi ja hienonna. Näin käsiteltyinä nokkoset sopivat hyvin myös pakastettavaksi.
Varretkin hyödynnän: laitan ne kannelliseen ämpäriin ja parin viikon kuluttua on valmiina loistavaa lannoitetta puutarhan kasveille.
Pienet
nokkospiiraat
12 kpl
12 kpl
Pohjataikina
1 dl
kylmää vettä
½ tl
suolaa
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 rkl öljyä
Täyte
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 rkl öljyä
Täyte
1 rkl
öljyä
pieni nippu kevätsipulia
1 ½ l nokkosta (150 g ryöpättynä)
½ tl suolaa
tuoretta timjamia
150 g tuorejuustoa
6 kirsikkatomaattia
Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä keskilämmöllä. Lisää ryöpätyt, valutetut ja hienonnetut nokkoset ja kuullota vielä hetken aikaa. Mausta suolalla ja timjamilla ja jäähdytä.
pieni nippu kevätsipulia
1 ½ l nokkosta (150 g ryöpättynä)
½ tl suolaa
tuoretta timjamia
150 g tuorejuustoa
6 kirsikkatomaattia
Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä keskilämmöllä. Lisää ryöpätyt, valutetut ja hienonnetut nokkoset ja kuullota vielä hetken aikaa. Mausta suolalla ja timjamilla ja jäähdytä.
Pane
uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja voitele muffinipellin
syvennykset.
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään kiinteäksi taikinaksi.
Leivo jauhotetulla pöydällä taikinasta tanko ja jaa se 12 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja painele muffinipellin syvennyksiin, myös reunoille, ei kuitenkaan yläreunaan asti.
Jaa piiraspohjille nokare tuorejuustoa ja nokkosseosta.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja asettele päällimmäiseksi.
Paista noin 10 minuuttia. Koristele hieman jäähtyneinä timjamilla.
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään kiinteäksi taikinaksi.
Leivo jauhotetulla pöydällä taikinasta tanko ja jaa se 12 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja painele muffinipellin syvennyksiin, myös reunoille, ei kuitenkaan yläreunaan asti.
Jaa piiraspohjille nokare tuorejuustoa ja nokkosseosta.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja asettele päällimmäiseksi.
Paista noin 10 minuuttia. Koristele hieman jäähtyneinä timjamilla.
Puutarhasi on oikein kaunis <3
VastaaPoistaNuo piiraat vaikuttavat myös ihanilta!
/ 16-vuotias tyttö
Kiitos! Piiraat ovat tosi hyviä :)
PoistaSuloiset pikku piiraat! Pitääkin tehdä tuollaisia sitten ensi talvena;tämän talven nokkoset menivät vain smoothieihin ja hiuspohjaan;D Ah tuo ihana puutarhasi!
VastaaPoistaHassua, nokkosia talvella ;)
PoistaMonta puuhaa vielä puutarhassa, mutta kivasti ne taas edistyivät tänään.
Onpa hauskaa katsella kuviasi nyt :-)
VastaaPoistaHerkullisen näköisiä piirasia. Saisikohan sinulta jotakin sellaista rokotetta, joka innostaisi minutkin leipomaan...?
Totta, varmaan vähän eri silmin ;)
PoistaNyt ei oikein jouda olemaan sisällä, joten ymmärrän ettei innosta. Ehkä sitten, kun puutarhassa on vähemmän puuhaa :)
Alkukesästä puutarhani on mielestäni kauneimmillaan :)
VastaaPoistaHyvän näköinen tuo pohjan ohje! Vedin just ruohonleikkurilla nokkospuskan tasaiseksi, eiköhän sieltä kohta tuoretta puske esiin kokeiltavaksi.
VastaaPoistaKyllä sieltä puskee uutta ja tuoretta piankin :)
PoistaMeillä on muuten myös liljakukkojen populaatio, pitääkin ottaa kattila ja pohjalle kiehuvaa vettä aeeeksi. Urbaaneja legendoja liikkuu niiden sitkeähenkisyydestä, lievätkö totta? Mä laitan kattilan liljan alapuolelle ja napsuttelen tipautella niitä veteen - tai itse hyppäävät kun vähänkin varsi heilahtaa ja selälleen ettei näkisi mullassa, ovelat tihulaiset. Oletko keksinyt tehokkaampaa konstia? Meillä söivät edellisen puutarhan liljat tyystin poskiinsa, ei siis passaa päästää juhlimaan niitä liian pitkään!
VastaaPoistaMinulla ei ole ennen ollut pulmaa lilajkukoista, tosin minulla ei kovin paljon liljoja ole ollutkaan. Nyt ne ovat uuden silmäteräni varjoliljan kimpussa. En tosiaankaan tykkää sen reijille syödyistä lehdistä ja tarkastan sen melkein päivittäin. Ja melkein päivittäin sieltä löytyy tihulaispariskunta. Kiitos pyydystysvinkistä, se kuulostaa varsin näppärältä noille ovelille tyypeille. Syövätkö ne myös kukkia? Kääk jos syövät, sillä minulla on vasta yksi varjolilja ja odotan kovasti sen kauniita kukkia.
PoistaMeillä on erilaisia liljoja ja eniten ne ovat kiinnostuneet ruskoliljoista ja vähän sammy russelista. Liljakukot eivät ole olleet yhtään kiinnostuneita (toistaiseksi) keltapäivänliljoista. Lehtiä ne syövät niin, ettei jäljelle jää kuin runko. Kukat ei kiinnosta, mutta kukkiminen voi kärsiä.
VastaaPoistaHavaitsimme viimeiseksi hyökkäyksen viime syksynä ja kävimme vastahyökkäykseen ja keräämään kukkoja. Nyt keväällä peilikuvaksi rakennetussa perennassa näkyy että vasemmanpuoleiset liljat on kärsineet enemmän kukoista, kasvavat paljon hitaammin, pah!
Minullakin on päivänliljoja ja en ole koskaan nähnyt liljakukkoja niissä. Kyllä puutarhan hoitajalla on usein edessään erilaisia haasteita, milloin kukkoja, milloin etanoita tai myyriä. Pah!
Poista