sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Pienet nokkospiiraat


Puutarhani reunoilta olen kiukkuisesti kiskonut muutaman nokkospuskan. Lepyin kuitenkin nopeasti, kun muistin, että nämähän ovat herkkua! Pihan nokkoset päätyivät lettutaikinaan. Eilen kävin korin kanssa vähän kauempana keruulla. Nokkosen lehdet ovat vielä raikkaan vihreitä ja ravintopitoisia, nuoria kun ovat. Jos nyt sää lämpenee, ne kukkivat pian ja sitten ei kannata enää kerätä. Tai voi, jos kerää parin viikon päästä samoista nokkosista uudet tuoreet versot. 

Nokkosten ryöppääminen:
Kerää nokkoset puhtailta paikoilta saksien ja hanskojen kanssa. (Ei kompostin, navetan tai huussin läheisyydestä korkean nitraattipitoisuuden vuoksi.)
Laita nokkoset vähäksi aikaa kylmään veteen likoamaan, jotta ötökät ja roskat irtoavat. Napsi lehdet varsista. Muista hanskat!
Kaada lehdet kiehuvaan veteen ja anna olla kattilassa sen aikaa, että vesi alkaa uudelleen kiehua, älä keitä. (Mikäli käytät nokkosista myös varret, keitä kunnes ne ovat pehmenneet.)
Kaada lävikköön. Jäähdytä valuttamalla päälle kylmää vettä ja purista enin vesi pois.
Muotoile pötköksi ja hienonna. Näin käsiteltyinä nokkoset sopivat hyvin myös pakastettavaksi.

Varretkin hyödynnän: laitan ne kannelliseen ämpäriin ja parin viikon kuluttua on valmiina loistavaa lannoitetta puutarhan kasveille.


Pienet nokkospiiraat 
12 kpl 

Pohjataikina 
1 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 rkl öljyä 

Täyte 
1 rkl öljyä
pieni nippu kevätsipulia
1 ½ l nokkosta (150 g ryöpättynä)
½ tl suolaa
tuoretta timjamia
150 g tuorejuustoa 
6 kirsikkatomaattia 

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä keskilämmöllä. Lisää ryöpätyt, valutetut ja hienonnetut nokkoset ja kuullota vielä hetken aikaa. Mausta suolalla ja timjamilla ja jäähdytä.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja voitele muffinipellin syvennykset.
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään kiinteäksi taikinaksi.
Leivo jauhotetulla pöydällä taikinasta tanko ja jaa se 12 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja painele muffinipellin syvennyksiin, myös reunoille, ei kuitenkaan yläreunaan asti.
Jaa piiraspohjille nokare tuorejuustoa ja nokkosseosta.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja asettele päällimmäiseksi.
Paista noin 10 minuuttia. Koristele hieman jäähtyneinä timjamilla.


Puutarhassa tapahtuu

Joka päivä huomaan jotain uutta. Niin nopeasti puutarhassa tapahtuu, että vauhdissa en meinaa pysyä. Moni taimi odottelee vielä siirtoa paremmalle paikalle, isot ruukut toivovat taimiasukkeja ja maa kutsuu kompostinlevittäjää. Nyt siis puutarhaan. Hei, hei!








14 kommenttia:

  1. Puutarhasi on oikein kaunis <3
    Nuo piiraat vaikuttavat myös ihanilta!
    / 16-vuotias tyttö

    VastaaPoista
  2. Suloiset pikku piiraat! Pitääkin tehdä tuollaisia sitten ensi talvena;tämän talven nokkoset menivät vain smoothieihin ja hiuspohjaan;D Ah tuo ihana puutarhasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua, nokkosia talvella ;)
      Monta puuhaa vielä puutarhassa, mutta kivasti ne taas edistyivät tänään.

      Poista
  3. Onpa hauskaa katsella kuviasi nyt :-)

    Herkullisen näköisiä piirasia. Saisikohan sinulta jotakin sellaista rokotetta, joka innostaisi minutkin leipomaan...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, varmaan vähän eri silmin ;)

      Nyt ei oikein jouda olemaan sisällä, joten ymmärrän ettei innosta. Ehkä sitten, kun puutarhassa on vähemmän puuhaa :)

      Poista
  4. Hyvän näköinen tuo pohjan ohje! Vedin just ruohonleikkurilla nokkospuskan tasaiseksi, eiköhän sieltä kohta tuoretta puske esiin kokeiltavaksi.

    VastaaPoista
  5. Meillä on muuten myös liljakukkojen populaatio, pitääkin ottaa kattila ja pohjalle kiehuvaa vettä aeeeksi. Urbaaneja legendoja liikkuu niiden sitkeähenkisyydestä, lievätkö totta? Mä laitan kattilan liljan alapuolelle ja napsuttelen tipautella niitä veteen - tai itse hyppäävät kun vähänkin varsi heilahtaa ja selälleen ettei näkisi mullassa, ovelat tihulaiset. Oletko keksinyt tehokkaampaa konstia? Meillä söivät edellisen puutarhan liljat tyystin poskiinsa, ei siis passaa päästää juhlimaan niitä liian pitkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole ennen ollut pulmaa lilajkukoista, tosin minulla ei kovin paljon liljoja ole ollutkaan. Nyt ne ovat uuden silmäteräni varjoliljan kimpussa. En tosiaankaan tykkää sen reijille syödyistä lehdistä ja tarkastan sen melkein päivittäin. Ja melkein päivittäin sieltä löytyy tihulaispariskunta. Kiitos pyydystysvinkistä, se kuulostaa varsin näppärältä noille ovelille tyypeille. Syövätkö ne myös kukkia? Kääk jos syövät, sillä minulla on vasta yksi varjolilja ja odotan kovasti sen kauniita kukkia.

      Poista
  6. Meillä on erilaisia liljoja ja eniten ne ovat kiinnostuneet ruskoliljoista ja vähän sammy russelista. Liljakukot eivät ole olleet yhtään kiinnostuneita (toistaiseksi) keltapäivänliljoista. Lehtiä ne syövät niin, ettei jäljelle jää kuin runko. Kukat ei kiinnosta, mutta kukkiminen voi kärsiä.

    Havaitsimme viimeiseksi hyökkäyksen viime syksynä ja kävimme vastahyökkäykseen ja keräämään kukkoja. Nyt keväällä peilikuvaksi rakennetussa perennassa näkyy että vasemmanpuoleiset liljat on kärsineet enemmän kukoista, kasvavat paljon hitaammin, pah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on päivänliljoja ja en ole koskaan nähnyt liljakukkoja niissä. Kyllä puutarhan hoitajalla on usein edessään erilaisia haasteita, milloin kukkoja, milloin etanoita tai myyriä. Pah!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...