lauantai 30. marraskuuta 2013

Rosmariinikeksit, suolaiset


Rosmariini kuuluu ehdottomasti lempiyrtteihini ja se sopii ihanasti leivonnaisiin. Nämä keksit ovat suorastaan koukuttavia. Ne maistuvat iltateellä tai glögin seurana ja ovat superherkkua juustojen kanssa eli mitä mainiointa tarjottavaa joulun tehdessä tuloaan. Saattaa olla, että kääräisen keksejä lahjapussukoihinkin.

Rosmariinikeksit
kaksi pellillistä

100 g voita
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2–3 rkl kylmää vettä
(pinnalle suolahiutaleita)

Kuutioi kylmä voi kulhoon.
Lisää jauhot, leivinjauhe, suola ja rosmariini. Sekoita taikina murumaiseksi.
Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Ripottele pintaan jauhoja ja kauli ohueksi levyksi.
Painele muotilla taikinasta ympyröitä tai muita kuvioita. Siirrä pellille leivinpaperin päälle, pistele ja ripottele halutessasi pinnalle suolahiutaleita. Paista uunin keski- tai ylätasossa noin 10 minuuttia.


Olen monena vuonna kantanut rosmariiniruukun valoisaan paikkaan sisälle ja toivonut sen selviävän talven yli. Viime vuonna sain puskan viihtymään helmikuuhun saakka. Nyt aion olla tarkempi kastelun suhteen ja suunnittelen rosmariinille jopa kasvilamppua. Saa nähdä kuinka käy. Tällä hetkellä se vielä kukoistaa ja tuoksuu valloittavasti.

lauantai 23. marraskuuta 2013

Uunipaahdetut bataatit ja kurpitsat


Pidän ihan mahdottomasti erilaisista uunipaahdetuista kasviksista. Tällä kertaa uunin suojiin pääsivät bataatit, pieni pyöreä kurpitsa ja puutarhassa vielä muhkeana kasvava salvia. Kurpitsan kuori oli niin kova, etten ryhtynyt lainkaan kuorimispuuhaan. Kuori pehmenee uunissa niin, että se on lautasella ihan helppo irrottaa. Näiden makeahkojen kasvisten kanssa sopii mainiosti porsaankyljykset tai pekoni. Kasvisvoittoiseen ateriaan sopivat puolestaan kidneypavut ja keitetyt tai paistetut kananmunat.
 
Uunipaahdetut bataatit ja kurpitsat 
6:lle 

n. 600 g bataattia
n. 600 g kurpitsaa
2 punasipulia
(valkosipulia)
2 rkl öljyä
pieni nippu tuoreita salvian lehtiä
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria 

Tarjoiluun 
ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
sitruunalohkoja 

Pese bataatit ja leikkaa lohkoiksi. Pese ja lohko kurpitsa ja poista siemenet. (Ei tarvitse kuoria.) Kuori ja lohko sipulit. Siirrä kasvikset pellille leivinpaperin päälle.
Valuta kasviksille öljyä ja mausta salvian lehdillä, suolalla ja pippurilla.
Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Paistoaika riippuu kurpitsalaadusta, mutta noin 30 minuuttia.
Tarjoa ranskankerman tai jogurtin ja sitruunalohkojen kanssa.



lauantai 16. marraskuuta 2013

Mallasleipä


Olisi minulla ruoka-ideoitakin täällä jaettavaksi, mutta eihän niistä saa otettua kuvia, kun ruoka-aikana on jo ihan pimeää. Leipää tulee kuitenkin leivottua yleensä aamuisin, joten sen ehtii juuri ja juuri kuvaamaan.

Tämä mallasleipä on niin herkullista! Ihan sellaisenaan pelkän voin kanssa tai voin ja juuston. Uusiin sfääreihin se nousee sillin ja sipulin tai savumuikkujen kera. Myös erilaiset tahnat sopivat makupariksi makealle mallasleivälle. Sanotaan, että tämän kaltaiset leivät ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, mutta pelkkä tuoksu on niin houkutteleva, että en voinut olla maistamatta uunituoretta herkkua. Pitihän leipää teidänkin takia leikata, että näkisitte miltä se näyttää sisältä.

Mallasleipä
2–3 leipää
 
Kuumajuuri
7 dl vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
1 dl ruisrouhetta

Vaihe II
1 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 dl omenasosetta
1 ½–2 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl ruisleseitä
n. 1 l vehnäjauhoja

Kiehauta vesi ja kaada taikinakulhoon. Lisää kaljamaltaat, ruisjauhot ja ruisrouhe ja sekoita. Anna taikinajuuren levätä yön yli.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon omenasose, siirappi, suola, ruisleseet ja vehnäjauhot.
Öljyä 2–3 suorakaiteen muotoista vuokaa ja jauhota ne hyvin. Täytä vuoat puolilleen! Kohota pari tuntia.
Paista 170-asteisessa uunissa 1 ½–2 tuntia.


Matkalla Siuntioon tiistai-aamuna näin aivan tien vieressä ison parven joutsenia. Niitä oli useita kymmeniä. Upea näky. Kamera oli mukanani, mutta tie oli kapea ja mutkainen, enkä uskaltanut pysähtyä. Muutaman mutkan jälkeen pellolla kulki hirviemä vasa perässään ja kas, vieressä sopivasti linja-autopysäkki. Paljon en ehtinyt kameraani säätämään, kun hirvet olivat jo metsän siimeksessä.

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Viljaisa leipä


Tein päätöksen elokuussa, etten osta kaupasta ainuttakaan vaaleaa leipää. Pian päätöksen tehtyäni sain tarjouksen osallistua Myllärin Luomun Suomen inspiroivin leipoja -kilpailuun. Tulikin oikein sopivaan saumaan, sillä kisaa varten myllärit lähettivät ison kasan jauhotuotteita. Ahkerasti olenkin niitä käyttänyt ja päätös olla ostamatta vaaleaa leipää on myös pitänyt! Omatekoinen leipä on vaan NIIN hyvää, että sitä myös menee paljon: tuntuu, että leivon yhtenään.

Myllärin marraskuun teemana on "Kaikki alkaa juuresta". Minulla on ikivanha ruisjuuri, jota olen käyttänyt jo useiden vuosien ajan. Pääosin käytän juurta ruisvuokaleipään, mutta myös moniin sekaleipiin. Näihin leipiin käytin Myllärin 7-viljan hiutaleita ja Hurjan viljaisia sämpyläjauhoja. Leivästä tuli rakenteeltaan rouheaa, mehevää ja mukavasti hapanta. Kuori ja pohja olivat ihanan rapeat. 

Viljaisa leipä 
2 leipää 

Juuritaikina
5 dl vettä
3 dl Myllärin 7-viljan hiutaleita
4 dl Myllärin Hurjan viljainen sämpyläjauhoja
1 ½ dl hapanjuurta

Lisäksi
15 g hiivaa
2 rkl vettä
2 rkl hunajaa
noin 5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 ½ tl suolaa

Mittaa vesi taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hiutaleet, jauhot ja hapanjuuri.
Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna käydä noin 8 tuntia. Mitä kauemmin annat juuritaikinan tekeytyä, sen happamampaa leivästä tulee. Tiedät juuren toimineen, jos taikinassa näkyy pieniä kuplia.

Liuota hiiva pieneen määrään haaleaa vettä ja kaada se juuritaikinaan. Lisää hunaja ja vehnäjauhoja ja alusta taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja. Kun taikina on sopivaa, lisää öljy ja suola ja alusta vielä hetken aikaa.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 1 ½ tuntia.

Jaa taikina kahtia ja muotoile leiviksi jauhotetulla leivinpöydällä.
Pane leivät kohoamaan leivinpaperin päälle. Ripottele leiville hieman jauhoja ja tue leipiä reunoistaan rullaksi käännetyillä leivinliinoilla. Näin leivät eivät kohotessaan leviä. Peitä leivät leivinliinalla ja kohota kaksinkertaisiksi, noin tunti.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja kuumenna samalla leivinpelti.
Tee leipiin viiltoja terävällä veitsellä. Vedä leivinpaperi leipineen kuumennetulle pellille ja paista noin 40 minuuttia.
Jäähdytä leivät ritilällä. Älä peitä liinalla, mikäli haluat rapean kuoren.
 
 
Monissa leipäkirjojen ohjeissa kehotetaan laittamaan uunin pohjalle astiaan vettä tai ruiskuttamaan leipiä sumutuspullolla, jotta leipiin tulisi rapea kuori. Enää en ole vaivautunut moiseen, sillä Viva Ciabattan leipuri-Aleksi perusteli minulle taannoin asian hyvin: Vesihöyry ei tee leivän pinnasta rapeaa vaan toisin päin. Höyry kastelee leivän pinnan ja leipä pääsee nousemaan paremmin uunissa ilman, että pinta repeää vääristä paikoista. Höyry myös sulattaa pinnasta tärkkelystä, joka kuivuessaan tulee kauniiksi ja kiiltäväksi. Kaupan patonkeja tarkkaillessa kiiltavän pinnan huomaa hyvin. Höyryn vaan pitäisi tulla paineella, jota sumutuspullolla ruiskuttelemalla ei saa aikaan eli sumuttaminen ei yleensä tee mitään tai kostuttaa juuri sen verran, että pinnasta tulee ruma ja harmaa. Kiitos teoriatunnista Aleksi!


Facebookissa voit käydä seuraamassa kilpailua.

torstai 7. marraskuuta 2013

Maa-artisokkarieskat


Maa-artisokkia on tällä viikolla löytynyt meillä melko monesta ateriasta. Eiliseltä jäi jäljelle vähän maa-artisokkasosetta, joten tein lopusta soseesta lämpimäisiä perinteisen perunarieskan ohjeella. Näin hävikkiviikolla kannattaa kurkata jääkaapin perukoille ja tuunailla tähteistä :)

Maa-artisokkarieskat
6 kpl

2 dl maa-artisokkasosetta
ripaus suolaa
1 kananmuna
1 dl ohrajauhoja
1–1 ½ dl vehnäjauhoja

Pane uuni kuumemaan 250 asteeseen.
Sekoita jäähtyneeseen soseeseen suola, kananmuna ja jauhot.
Annostele taikinasta 6 kekoa pellille leivinpaperin päälle. Ripottele kullekin keolle hieman jauhoja ja taputtele rieskoiksi. Pistele haarukalla ja paista noin 15 minuuttia.

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kurpitsapiirakasta tulikin maa-artisokkapiirakka


Pyhäinpäiväksi olin suunnitellut tekeväni kurpitsapiirakan, jota oli jo pitkään tehnyt mieleni. Ostin hyvissä ajoin ennen kauppojen suurruuhkia muhkean kurpitsan ja se sai muutaman päivän komeilla pöydällä koristeena. Sitten pyhäinpäivän aamuna ryhdyin toimeen: nostin kurpitsan pöydältä ja huh mitä paljastui, sieltä mojahtivat sisukset pöydälle ja löyhähti melkoinen tuoksu. Kurpitsan on täytynyt olla mätä jo ostaessani, sillä senhän voi säilyttää jonkun aikaa huoneenlämmössä.

Kaupat suljettuina, joten ensi töikseni pengoin pakastimen, mutta ei rasian rasiaa kurpitsasosetta jäljellä. Olin pari päivää aiemmin vienyt viimeisen rasian töihin, kun lähikaupan täti tarjosi oppilailleni kurpitsa-eioota. Sitten kaivelin juureslaatikkoa, josko sieltä löytyisi bataatti. Bataattipiirakka voisi korvata kurpitsapiirakkahimoni–ei bataattia. No, tämä täti päätyi puutarhaan tonkimaan mullasta maa-artisokkia. Ajattelin, että onhan se maa-artisokkakin hieman makeahkoa, kuten kurpitsa tai bataatti. Lopputulos ei ollut siis kurpitsapiirakka, vaan maa-artisokkapiirakka. Käytin oheista ohjetta ja korvasin kurpitsasoseen maa-artisokkasoseella. Ei hullumpi, ihan oikeasti, mutta jotain siihen voisi vielä kehitellä. Luulen, että sitruuna voisi antaa kivan säväyksen.


Kun kerran kaivamaan ryhdyin kupitsapiirakan himossa, ajattelin kaivaa saman tien kaikki loputkin maa-artisokat, pienet jätin maahan. Ja aikamoista määrää tuo multa allansa piilotteli, ihan punnitsin, 10 kiloa. Aiemmin olin kaivanut suunnilleen 5 kiloa. Eli pieneltäkin pläntiltä saa muhkean sadon. Suosittelen! Nyt vaan pohdin, miten saan ne säilöttyä. Keittelen ainakin osan soseeksi pakastimeen ja taitaa olla muutama maa-artisokka-ateria vielä tiedossa lähipäivinä. Ainakin joku seuraavista: maa-artisokkalastut, salaatti, gratiini, keitto, latkesit, risotto, letut, joku leipä, Chef Jonesin kakku ...

Ja eikun taas kuorimaan!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...