Olisi minulla ruoka-ideoitakin täällä jaettavaksi, mutta eihän niistä saa otettua kuvia, kun ruoka-aikana on jo ihan pimeää. Leipää tulee kuitenkin leivottua yleensä aamuisin, joten sen ehtii juuri ja juuri kuvaamaan.
Tämä mallasleipä on niin herkullista! Ihan sellaisenaan pelkän voin kanssa tai voin ja juuston. Uusiin sfääreihin se nousee sillin ja sipulin tai savumuikkujen kera. Myös erilaiset tahnat sopivat makupariksi makealle mallasleivälle. Sanotaan, että tämän kaltaiset leivät ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, mutta pelkkä tuoksu on niin houkutteleva, että en voinut olla maistamatta uunituoretta herkkua. Pitihän leipää teidänkin takia leikata, että näkisitte miltä se näyttää sisältä.
Mallasleipä
2–3 leipää
Kuumajuuri
7 dl vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
1 dl ruisrouhetta
Vaihe II
1 dl kädenlämpöistä
vettä
50 g hiivaa
2 dl omenasosetta
1 ½–2 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl ruisleseitä
n. 1 l vehnäjauhoja
Kiehauta vesi ja kaada
taikinakulhoon. Lisää kaljamaltaat, ruisjauhot ja ruisrouhe ja
sekoita. Anna taikinajuuren levätä yön yli.
Liuota hiiva
kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon
omenasose, siirappi, suola, ruisleseet ja vehnäjauhot.
Öljyä 2–3
suorakaiteen muotoista vuokaa ja jauhota ne hyvin. Täytä vuoat
puolilleen! Kohota pari tuntia.
Paista 170-asteisessa
uunissa 1 ½–2 tuntia.
Matkalla Siuntioon tiistai-aamuna näin aivan tien vieressä ison parven joutsenia. Niitä oli useita kymmeniä. Upea näky. Kamera oli mukanani, mutta tie oli kapea ja mutkainen, enkä uskaltanut pysähtyä. Muutaman mutkan jälkeen pellolla kulki hirviemä vasa perässään ja kas, vieressä sopivasti linja-autopysäkki. Paljon en ehtinyt kameraani säätämään, kun hirvet olivat jo metsän siimeksessä.
Luontokuvaus on niin kovin haastavaa! On paljon helpompi tähdätä kameralla paikallaan pysyvää, kuten kukkaa... tai leipää. Ne eivät ota jalkoja alleen.
VastaaPoistaLeipä näyttää kauniilta, sellaiselta limpulta, jota Turun saaristossa kaikki alkuasukkaat tekevät.
On haastavaa tosiaan. Toisaalta eihän minun zoomini riitä kauempana oleviin eläimiin, ei oikein edes pihan lintuihin. Sellainen luontokuvaajien putki olisi oivallinen, mutta ei ole toistaiseksi suunnitelmissani. Siispä keskityn kukkiin ja ruokiin!
PoistaHauska uusi nimi leivälle: alkuasukasleipä ;)
Mallasleipä on ihanaa ! Olen täältä etsinyt kaljamaltaita mutten ole löytänyt ja Suomessa näin vain niitä kilon pusseja ja oli muutenkin niin paljon painoa tavaroissa etten voinut tuota.Olen kerran ostanut mallasjauhoja,mutta ne ei ihan sama juttu ollutkaan.Kaunis kuva!
VastaaPoistaSinulla olisi varmaan joka kerta kotiin palatessa kaikkea kivaa vietävää täältä, mutta tuo paino. Nykyisin ilmeisesti laskutetaan herkemmin. Aikanaan, minäkin niitä laskuja kirjoittelin, mutta olin hyvin armollinen ylipainoista ;)
PoistaMallasjauho ei ainakaan tuo samaa rakennetta. Kaljamaltaista tulee niin kiva rouheinen rakenne.
Kiitos kuvakehusta. Kilpaa taistelin valon kanssa. Ihme, että onnistui.
Kiitos ohjeesta :) Pitipä heti laittaa juuri tekeytymään näin keskellä yötä ennen kuin menee nukkumaan! On niin komea täysikuu että taikina kohoaa huomenna varmaan hyvin :)
VastaaPoistaOi mahtavaa, sinähän olit nopea! Komea on kuu ja aikamoinen myrsky, eksoottista :)
PoistaMallaleipä on ihanaa. Minusta sille on vuodessa kaksi kautta. Kesällä lohen (ja muiden tilpehöörien kanssa) ja sitten joulunaikaan. Muulloinkin se maistuu hyvältä, mutta noina aikoina ainakin minun tekee mallasleipää oikein mieli.
VastaaPoistaTotta, erityisesti juhannuksena on oltava maltaista leipää. Joulun aikaan teen yleensä mausteista joululimppua, mutta kyllä tämäkin toimii.
PoistaIhanaista mallasleipää! Meillä laitetaan 12 tunnin saaristoilaisleipään myös puolukkaa.
VastaaPoistaNyt minulla on ylitarjontaa omenasoseesta, joten tungen sitä kaikkialle minne vain voin. Mallasleipään omena sopi oivallisesti. Puolukka sopii ihan varmasti myös - lempimarjani :)
PoistaOi, onpa hyvännäköinen. Melkein voin tuntea sen tuoksun..
VastaaPoistaLeipä oli niin ihanaa, että meni kyllä hujauksessa :)
PoistaMoikka, ihana blogi sinulla! :) Ja herkullinen tämä mallasleivän ohje.
VastaaPoistaOnko tuo käyttämäsi omenasose ihan sokeroitua sosetta...? Ja voiko sitä korvata jollakin?
Kiitos :)
PoistaOmenasoseeni on omatekoista, pakastettua ja vähäsokerista, mutta tähän leipään käy makeakin omenasose ja vaikka luumusose. Jos käytät makeaa sosetta, voit vähentää hieman siirapin määrää.