Meille joulu ei yleensä tule ilman haukimureketta. Hauki on kyllä vielä kalastamatta, mutta katsotaan jos siima vielä kiristyisi. Hauesta puheen ollen, joidenkin mielestä se on ihan roskakala. Olen aivan eri mieltä! Murekkeesta tulee aivan loistavaa haukifileistä. Olen kerran tehnyt tämän samaisen murekkeen vahingossa ahvenista ja sekin oli loistavaa – ihan kerrassaan loistavaa. Niin tai näin, mureke on joulun suurta herkkua tai uuden vuoden aterian päätähti.
Kalamureke
6–8
hengelle
500
g nahatonta haukifileetä
1
dl vaalean leivän murusia
3
dl kermaa tai kermamaitoa
1
½ tl suolaa
ripaus
valkopippuria
3
kananmunaa
100
g voita, sulatettuna
Koristeluun
sitruunaa
Pane
uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen
1 ½ litran vetoinen vuoka leivinpaperilla.
Jauha
kala aivan hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa (ruodotkin
jauhautuvat).
Turvota
leivän murusia kermassa isossa kulhossa.
Lisää
kermaseoksen joukkoon jauhettu kala, mausteet ja sulatettu voi.
Vatkaa
kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita käännellen seokseen.
Kaada
murekeseos vuokaan, peitä leivinpaperilla ja vielä foliolla, ja
pane vuoka isoon uunivuokaan alimmalle ritilätasolle. Kaada lämmintä
vettä uunivuokaan ja kypsennä mureketta vesihauteessa noin tunnin
ajan.
Anna
murekkeen levätä hetken aikaa ennen kumoamista.
Koristele
sitruunaviipaleilla tai -lohkoilla ja tarjoa lämpimänä tai
kylmänä.
Mureke
on herkullista myös pakastettuna, mutta sen rakenne muuttuu
aavistuksen hauraaksi.
Voi että minkä näköistä ja kuuloista! Jos meidän perheessä olisi joku tällaisia tehnyt, niin saattaisin tykätäkin jouluruuista ;-D
VastaaPoistaAivan ihanan kaunis herkku. Ja pakko sanoa, että vaikka en juuri laita ruokaa, niin kerran tein ranskalaista perinnereseptiä "brochet au beurre blanc", siis uunissa kypsytettyä haukea ja ihanan voista valkoista kastiketta. Se oli herkkujen herkku!
Joo, tämä on niin hyvää! Ja varmasti tuo sinun kokkaamasi ranskalainen haukiherkku.
PoistaVaikuttaa hyvältä, menee kokeiluun. Kalaruoat ovat herkullisia :)
VastaaPoistaHyvää joulun odotusta sinulle :)
/15-vuotias tyttö
Kalaruoat ovat tosi hyviä!
PoistaMukavia jouluvalmisteluita sinulle :)
Ihana ohje. Minustakin hauki on kaukana roskakalasta, vaikka ne ruodot välillä vähän hankalia ovatkin.
VastaaPoistaTomaatti-juustokuorrutuksella uunissa tai kalapullina se on suuren suurta herkkua. Eivät mene meidän poikien kalastamat hauet yleensä hukkaan...
Minustakin on hienoa käyttää oman pojan kalastamia haukia ja välillä saamme naapurilta. Kerran naapuri antoi pussissa haukia ja kun aioin ottaa ne jääkaapista, ne alkoivat sätkiä :)
PoistaJes, onneksi löytyy muitakin haukien ystäviä! Itse olen syönyt kaikkia kalaruokia ihan pienestä pitäen, ja nyttemmin syödään kalaa koko perheen kanssa, usein. Pakasteessakin on aina kalaa, jos ei itsepyydystettyä, niin jonkin tuttavan tuomana. Ja tuollaista kalamureketta minäkin tykkään tehdä. Ahvenet ne vasta upeita kaloja murekkeessa onkin. Ja muutkin ruotoiset kalat, kuten lahna jauhautuvat ruotoineen upeaksi massaksi. Jos kehtoo, niin kalamurekepihvejäkin voi paistaa, mutta murekkeena homma toimii helposti. Jouluiloa sinne sun keittiöösi! Toivoo nimim. kalaruokien ystävä.
VastaaPoistaIhanaa, että on kalaruokien ystäviä :) Monille suomalaislapsille maistuvat valitettavasti vain koulun kalapuikot. Ja maistuvatkin tosi hyvin: sain taannoin ilmoituksen, että oppilas on kalalle allerginen, mutta hän voi kyllä syödä kalapuikkoja. Hih!
PoistaHieno! Hauki on ihan mainio kala, maistuu täälläkin. Kireitä siimoja jouluhauen pyyntiin!
VastaaPoistaKiitos, toivottavasti siima kiristyy :)
PoistaHerkullisen näköinen, ihmettelen jos ei jollekin maistuisi!
VastaaPoistaTarjosin aikanaan sellaisille, jotka pitivät haukea aivan roskakalana ja olivat ihastuksissaan :)
PoistaHauki ei ole roskakalaa nähnytkään, valitettavasti olen ymmärtänyt sen vasta viime vuosina. Siitä saa vaikka mitä ihanaa. Tämän laitan ehdottomasti talteen, koulun kalamurekepäivät olivat ihan suosikkejani jo vuosia sitten.
VastaaPoistaTiedän monta kalamiestä jotka heittävät hauet takaisin veteen :( Tai ovat vähintäänkin pettyneitä, jos tulee VAIN haukea.
PoistaKaunis mureke! Minä olen aina pitänyt haukea hyvänä kalana;muistan että kesäisin maalla sitä syötiin munakastikkeen kanssa ja siitähän saa ihanat kalapullat!
VastaaPoistaHauki on aivan ihanaa munakastikkeen kanssa ja kalapullissa vertaansa vailla. Ja eikös Gelfilte fish tehdä myös hauesta tai siis täyte?
Poista