sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Taatelileivokset


Taatelikakku tuo lapsuuden joulujen tuoksut ja maut mieleeni. Taateleissa on hieman toffeemainen maku ja siksi ne sopivat hyvin leivonnaisiin. Raikas kuorrutus vielä krunaa nämä mehevät taateliset herkkupalat.

Taatelileivokset
12–15 palaa

Taikina
1 pkt taateleita (250 g)
2 ½ dl vettä
100 g voita
1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria

Kuorrute
100 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 ½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua inkivääriä

Koristeluun kuivattuja karpaloita

Mittaa taatelit ja vesi kattilaan. Keitä matalalla lämmöllä, kunnes taatelit ovat pehmenneet, noin 15 minuuttia. Soseuta taatelit sauvasekoittimella tai survimella.
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (20 x 30 cm) leivinpaperilla. Leikkaa ylimääräinen paperi pois.
Kuutioi voi ja lisää kuumaan taatelisoseeseen. Sekoita, kunnes voi on sulanut.
Kaada taatelisose taikinakulhoon ja lisää kerma, sokeri ja fariinisokeri. Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita hyvin.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri ja lisää ne varovasti käännellen taikinan joukkoon.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, pohja on kypsä.
Jäähdytä pohja hyvin. Kuorrutta leivonnainen mieluiten vasta seuraavana päivänä, maut ovat silloin tasaantuneet.
Kuorrutetta varten notkista tuorejuusto vispilällä sekoittaen. Lisää joukkoon rahka, sokerit ja inkivääri. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle, leikkaa terävällä veitsellä neliöiksi ja koristele. Säilytä jääkaapissa.





Tunnelmallista joulua kaikille!

29 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostavat leivokset;taateli antaa kyllä niin kivasti makua leipomuksiin.Oikein hyvää joulua Hannele!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! Oma perinteinen taatelikakkureseptini katosi muutossa, mutta tämä vaikuttaa samanlaiselta, joten saan jouluherkut vielä leivottua. Rauhallista joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, kun joku hyvä ohje katoaa. Toivottavasti tämä tuottaa lähes samanlaisen lopputuloksen.

      Poista
  3. Ihana ohje, tein juuri eilen äitini kanssa perinteisen taatelikakun sekä joululaatikot. Tänään teemme vielä mangojuustokakun.
    Hyvää joulua sinulle ja koko perheellesi! :)
    / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tuo mangojuustokakku kuulostaa ihanalta! Tänään Tapaninpäivänä näyttää niin kauniilta. Kiitos ja nautinnollisia lomapäiviä sinulle!

      Poista
  4. Taatelikakku tuo tosiaan lapsuusjouluja mieleen, mutta ne versiot oli ilman kuorrutusta. Hieno päivitys vanhasta herkusta.
    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Moni vanha herkku on myös muuntelukelpoinen, vaikka suunnattoman herkullinen ihan sellaisenaankin.

      Poista
  5. Hienostunut joululeivonnainen! Mukavaa joulua. :)

    VastaaPoista
  6. Hurjan herkullisen näköinen - Meillä vaan ei taida olla enää taateleita, kun joku (eli minä) on syönyt ne suoraan pussista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelit ovat kuin karkkeja, en ihmettele, jos ne katoavat :)

      Poista
  7. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta.

    Hyvää ja rauhallista joulua, Omenaminttu!

    VastaaPoista
  8. Taatelikakku on jälkikasvuni herkkua, joten täytyypä kokeilla hänelle noitakin leivoksia. Kiitos myös mahtavasta kirjastasi, jota olen nyt muutaman päivän makustellut. Ja sen kirjan luontokuvat ovat kuin pisteitä kaikkien i-kirjainten päälle! Rauhaisaa joulun aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kirjastani on sinulle iloa :) Mukavia pyhiä Lissu!

      Poista
  9. Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2013!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi nyt joulun pyhinä ja tulevana vuotena!

      Poista
  10. Taatelikakku ja amaryllis - siis meidän lempparit :)

    VastaaPoista
  11. Vielä on puolikas taatelikakkua jäljellä joulusta. Hyvä vinkki onkin kuorruttaa se ja laittaa koristeeksi hiukan punaista. Taidan kokeilla tuohon puolikkaaseeni, joka on nyt jäässä. Hyvää loppuvuotta ja näkemisiin jälleen ensi vuonna :) / Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä pakastettuun kakkuun.
      Oikein hyvää tulevaa vuotta Sari ja nähdään :)

      Poista
  12. wishing you happy new years eve.

    VastaaPoista
  13. Ihanaa alkavaa vuotta sinulle! <3
    Olet ihana ihminen :)
    / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon!
      Sinä olet niin suloinen ja toivon sinulle mitä parhainta uutta vuotta ja kaikenlaisia hyviä asioita elämääsi <3

      Poista
  14. Tällä ohjeella voi varmaan tehdä torvikakkuvuokaankin, aion tehdä jouluksi. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvin tehdä myös torvivuokaan, mutta paistoaika on silloin hieman pidempi.
      Makoisaa joulun aikaa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...