maanantai 29. heinäkuuta 2013

Punaherukkahyytelö


Meillä on punaviinimarjojen aika juuri nyt. Hyytelö onnistuu parhaiten puolikypsistä marjoista, joten kyykistelin alaoksilta. Sieltä löytyi juuri sopiva määrä paria hyytelöerää varten. Kypsistä keittelen höyrymehua vadelmien kanssa ja osan marjoista pakastan talven varalle.

Hyytelö on tosi makeaa, mutta ah niin ihanaa esim. nokkos- tai pinaatilettujen ja liharuokien kanssa. Keitin yhden hyytelöerän rosmariinioksan kanssa ja siitä tuli kerrassaan loistavaa. Uskon, että se sopii juustojen kanssa.
  
Punaherukkahyytelö

sokeroimatonta punaherukkamehua puolikypsistä marjoista
100g hillosokeria / 1 dl mehua
(mausteita: rosmariini, timjami tai aito vanilja) 

Keitä mehu kattilassa. Lisää marjojen joukkoon 4–5 dl vettä/ 1 kg marjoja ja hauduta, kunnes marjat ovat vaalenneet, 10–15 minuuttia. (1 kg:sta marjoja tulee vajaa litra mehua.) Aseta siivilään kangas ja anna mehun valua painelematta toiseen astiaan. Voit myös valmistaa hyytelön höyrymehusta.
Kuumenna hyvin pestyjä pieniä lasipurkkeja 100-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Keitä kannet.
Mittaa mehu ja hillosokeri kattilaan. Lisää myös mausteet, mikäli käytät niitä. Kuumenna hiljalleen ja sekoita varovasti, kunnes sokeri on sulanut. Keitä sekoittamatta 10 minuuttia. Laske keittoaika siitä, kun keitos alkaa poreilla.
Tee hyytelökoe: Pidä lautasta jääkaapissa tai pakastimessa ja ota lusikallinen keitosta kylmälle lautaselle. Odota hetki ja vedä lusikalla keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, keittoaika on riittävä. Jos umpeutuu, jatka vielä keittämistä hetken aikaa.
Ota valmis hyytelö pois levyltä ja kuori vaahto. Poista samalla mahdolliset mausteet.
Purkita hyytelö ja sulje kannet tiiviisti. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Hyytelö hyytyy lopullisesti vasta jäähtyessään.

Vähän testailin: 
Hyytelöä ei kuulemma kannata keittää kovin suurta annosta. Yleensä ohjeet ovat litralle mehua. Kokeilin 1 ½ litran annosta. Tuli hyytelöä, mutta ei kauniin lohkeavaa.
Sanotaan, että keitetystä mehusta tulee parempi hyytelö kuin höyrymehusta. Näin myös kävi. Keitetystä tuli ihanan lohkeavaa.


Nyt kurkistelemaan alaoksille. Siellä saattaa olla vielä puolikypsiä marjoja, joista saa herkullista hyytelöä.

6 kommenttia:

  1. Täällä jäi kuivuuden takia marjasato todella pieneksi...niin metsässä, kuin puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin on nyt tosi kuivaa, mutta sato on kohtalainen.

      Poista
  2. Oi miten ihanan nököistä hyytelöä! Pakko on huomenna mennä puskiin ettimään puolikypsiä marjoja :)

    VastaaPoista
  3. Heippa! Meillä on jäänyt viime vuoden punaviinimarjamehuista (pakastimessa) osa juomatta. Mietin että voisko niistä kokeilla tehdä tätä hyytelöä? Jos käyttäis hillomarmeladi sokeria ni tuliskohan sillon helpommin lohkeavaa? Ja onko sokerin määrä sama jos sen vaihtaa siihen marmeladisokeriin? Kiitos vastauksista jo etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hillo-marmeladisokerilla saisit mehusta aikaiseksi kiinteää hilloa. (Käytettävä sokerimäärä ilmenee pakkauksesta.) Hyvää olisi varmasti sekin, mutta jos haluat lohkeavaa hyytelöä, kannattaa käyttää tavallista sokeria ja hyytelöimisainetta, Melatinia (sininen pakkaus).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...