sunnuntai 11. elokuuta 2013

Piiras vihreistä pavuista


Tänä kesänä kylvin tuttua köynnöstävää salkopapua ja kokeilin matalampaa vahapapua. Molemmista on tulossa runsas sato. Vahapapu on suorastaan innostunut. Kerään siitä melkein joka päivä kypsiä keltaisia papuja. Emme kerkiä kaikkia syömään, joten niistä riittää pakastettavaksikin.

Pavuista on kiva kokeilla erilaisia herkkuja. Salaatti on mitä mainioin, linkki täällä, ja piiras on paitsi herkullinen myös hauska, koska pavut voi asetella haluttuun järjestykseen.

Piiras vihreistä pavuista

Pohja 
100 g voita
1 dl ruisjauhoa
1 ½–2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä

Täyte 
100 g pehmeää vuohenjuustoa
200–300 g vihreitä papuja
2 munaa
1 ½ dl maitoa
ripaus suolaa
½ dl raastettua parmesaania

Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Sekoita taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin tai pakastimeen hetkeksi aikaa, jotta taikina kylmenee. Esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Keitä papuja kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä noin 4 minuuttia. Kaada pavut lävikköön ja huuhdo kylmällä vedellä.
Sekoita keskenään munat, maito ja suola.
Murustele vuohenjuusto esipaistetulle pohjalle, asettele sitten pavut ja kaada päälle munamaito.
Ripottele pintaan parmesaaniraastetta.
Paista piirasta noin 20 minuuttia tai kunnes munamaito on hyytynyt.


Salkopapu
Vahapapu










Puutarhassa on ollut niin kuivaa, että suurin osa kasveista on nuokkunut. Ihanaa, että virkistävät sateet tulivat.



Elokuussa tuoksuherneiden tuoksu on mitä hurmaavin!

12 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat ja kiva piiras:) Pavut ovat hyviä,just tein itsekin papuja,tosin romanopapuja tomaattikastikkeessa.Löysin torilta vaikka tuoreita papuja harvemmin löytää täällä kesäaikaan;ovat kevään ja alkukesän tuotteita täälläpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romanopavut tomaattikastikkeessa kuulostaa myös hyvältä!

      Poista
  2. Papuja ja vuohenjuustoa piiraassa onkin mahtava yhdistelmä. Tätä pitääkin kokeilla, kun on mahtava papuaika ja valtaisia himo papuihin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuoreena niitä pitää syödä usein ja nautiskella :)

      Poista
  3. Tulipa kreivin aikaan tämä resepti, papuja pukkaa nyt kasvimaalla. Hyvältä kuulostaa myös ruisjauhoinen pohja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kun niitä pukkaa, ne kannattaa muistaa kerätä ajoissa. Yhtenä vuonna en muka kerinnyt ja sitten ne olivatkin jo aika puisia.

      Poista
  4. Tuoksuherneistä tulee ihan lapsuus mieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon lauseen meinasin tekstiin kirjoittaa, mutta sitten ajattelin, että kuulostan niin vanhalta ;) Sinä nuorempana rohkenit!

      Poista
  5. Oih, kunpa minullakin olisi tarpeeksi papuja tuollaiseen piiraaseen - sato ei ollutkaan niin runsas kuin odotin, kun papuihin iski joku ihme tauti ja ne kuihtuvat kovaa kyytiä pois. No, onneksi kaupasta saa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, onneksi kaupastakin saa. Kotiviljelijän sato on aina epävarmaa :(

      Poista
  6. Kiitos, tätä tehtiin eilen, ja mahtavan hyvää oli :-) Papureseptit ovat erittäin tervetulleita, kun jollakin _hiukkasen_ lähti papumopo keulimaan keväällä kasvimaalla...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...