sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Jouluinen hedelmätorttu

 

Torttuvuoka, johon kumottaessa muodostuu syvennys, on tosi kätevä. Vuoka on pelastanut minut pulasta monta kertaa. Pohja paistuu tuota pikaa ja täytteitä voi varioida mielensä mukaan lopputuloksen ollessa mehevä ja yksinkertaisen kaunis.

Jouluinen hedelmätorttu
 
Pohja 
2 kananmunaa
¾ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia 

Kostutus 
noin ½ dl maitoa 

Täyte 
100–150g halvaa
2 dl rahkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl vaniljasokeria
½ tl inkivääriä
2 dl kermaa 

Päälle 
hedelmiä tai marjoja 

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Voitele ja korppujauhota torttuvuoka, johon kumottaessa muodostuu syvennys. Voit myös paistaa taikinan tavallisessa kakkuvuoassa.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahdon joukkoon varovasti käännellen.
Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin alimmalla ritilätasolla 10–15 minuuttia.
Jäähdytä torttu. Kostuta tortun pohjaa ja reunoja voitelusiveltimellä.
Valmista täyte kulhossa sekoittamalla rahkan joukkoon hunaja, vaniljasokeri ja inkivääri.
Vaahdota kerma ja lisää rahkaseos kermavaahdon joukkoon. Mikäli täyte on liian löysää, vatkaa vielä hieman.
Murustele tai kuutioi halva ja ripottele torttupohjalle.
Levitä kerma-rahkatäyte ja koristele hedelmillä tai marjoilla.



       Oikein hyvää ja tunnelmallista joulua kaikille!

tiistai 10. joulukuuta 2013

Joulupuuro


Riisipuuro taitaa kuulua aika monen kodin jouluperinteisiin. Niin meilläkin. Jos teen puuron vähälaktoosisesta maidosta, käytän erilaisia vippaskonsteja, jotta puuro ei muuttuisi väriltään rusehtavaksi. Pitkä haudutusaika vaikuttaa värin muuttumiseen (Maillard-reaktio), joten olen yrittänyt lyhentää hauduttamista mm. turvottamalla riisejä etukäteen tai lisäämällä maitoa pikkuhiljaa, kuten risottoa valmistaessa. Olen myös joskus keittänyt puuron veteen ja lisännyt lopuksi kermaa tai veteen sekoitettua maitojauhetta. Useimmiten keittelen puuron kuitenkin laktoosittomaan maitojuomaan, jolloin väri ei juurikaan muutu. Uunipuuro on mielestäni ihan parasta, mutta harvoin se pysyy kauniin valkoisena.

Riisipuuro
4:lle

4 dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 dl maitoa
½ tl suolaa

Mittaa vesi ja riisit pinnoitettuun kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, noin 10 min.
Lisää maito ja sekoita, kunnes puuro alkaa poreilla.
Pienennä lieden tehoa ja sekoittele niin kauan, että puuro poreilee enää aivan hiljalleen. Hauduta kannen alla kypsäksi välillä sekoittaen, noin 40 minuuttia.
Lisää lopuksi suola.


lauantai 30. marraskuuta 2013

Rosmariinikeksit, suolaiset


Rosmariini kuuluu ehdottomasti lempiyrtteihini ja se sopii ihanasti leivonnaisiin. Nämä keksit ovat suorastaan koukuttavia. Ne maistuvat iltateellä tai glögin seurana ja ovat superherkkua juustojen kanssa eli mitä mainiointa tarjottavaa joulun tehdessä tuloaan. Saattaa olla, että kääräisen keksejä lahjapussukoihinkin.

Rosmariinikeksit
kaksi pellillistä

100 g voita
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2–3 rkl kylmää vettä
(pinnalle suolahiutaleita)

Kuutioi kylmä voi kulhoon.
Lisää jauhot, leivinjauhe, suola ja rosmariini. Sekoita taikina murumaiseksi.
Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Ripottele pintaan jauhoja ja kauli ohueksi levyksi.
Painele muotilla taikinasta ympyröitä tai muita kuvioita. Siirrä pellille leivinpaperin päälle, pistele ja ripottele halutessasi pinnalle suolahiutaleita. Paista uunin keski- tai ylätasossa noin 10 minuuttia.


Olen monena vuonna kantanut rosmariiniruukun valoisaan paikkaan sisälle ja toivonut sen selviävän talven yli. Viime vuonna sain puskan viihtymään helmikuuhun saakka. Nyt aion olla tarkempi kastelun suhteen ja suunnittelen rosmariinille jopa kasvilamppua. Saa nähdä kuinka käy. Tällä hetkellä se vielä kukoistaa ja tuoksuu valloittavasti.

lauantai 23. marraskuuta 2013

Uunipaahdetut bataatit ja kurpitsat


Pidän ihan mahdottomasti erilaisista uunipaahdetuista kasviksista. Tällä kertaa uunin suojiin pääsivät bataatit, pieni pyöreä kurpitsa ja puutarhassa vielä muhkeana kasvava salvia. Kurpitsan kuori oli niin kova, etten ryhtynyt lainkaan kuorimispuuhaan. Kuori pehmenee uunissa niin, että se on lautasella ihan helppo irrottaa. Näiden makeahkojen kasvisten kanssa sopii mainiosti porsaankyljykset tai pekoni. Kasvisvoittoiseen ateriaan sopivat puolestaan kidneypavut ja keitetyt tai paistetut kananmunat.
 
Uunipaahdetut bataatit ja kurpitsat 
6:lle 

n. 600 g bataattia
n. 600 g kurpitsaa
2 punasipulia
(valkosipulia)
2 rkl öljyä
pieni nippu tuoreita salvian lehtiä
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria 

Tarjoiluun 
ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
sitruunalohkoja 

Pese bataatit ja leikkaa lohkoiksi. Pese ja lohko kurpitsa ja poista siemenet. (Ei tarvitse kuoria.) Kuori ja lohko sipulit. Siirrä kasvikset pellille leivinpaperin päälle.
Valuta kasviksille öljyä ja mausta salvian lehdillä, suolalla ja pippurilla.
Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Paistoaika riippuu kurpitsalaadusta, mutta noin 30 minuuttia.
Tarjoa ranskankerman tai jogurtin ja sitruunalohkojen kanssa.



lauantai 16. marraskuuta 2013

Mallasleipä


Olisi minulla ruoka-ideoitakin täällä jaettavaksi, mutta eihän niistä saa otettua kuvia, kun ruoka-aikana on jo ihan pimeää. Leipää tulee kuitenkin leivottua yleensä aamuisin, joten sen ehtii juuri ja juuri kuvaamaan.

Tämä mallasleipä on niin herkullista! Ihan sellaisenaan pelkän voin kanssa tai voin ja juuston. Uusiin sfääreihin se nousee sillin ja sipulin tai savumuikkujen kera. Myös erilaiset tahnat sopivat makupariksi makealle mallasleivälle. Sanotaan, että tämän kaltaiset leivät ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, mutta pelkkä tuoksu on niin houkutteleva, että en voinut olla maistamatta uunituoretta herkkua. Pitihän leipää teidänkin takia leikata, että näkisitte miltä se näyttää sisältä.

Mallasleipä
2–3 leipää
 
Kuumajuuri
7 dl vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
1 dl ruisrouhetta

Vaihe II
1 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 dl omenasosetta
1 ½–2 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl ruisleseitä
n. 1 l vehnäjauhoja

Kiehauta vesi ja kaada taikinakulhoon. Lisää kaljamaltaat, ruisjauhot ja ruisrouhe ja sekoita. Anna taikinajuuren levätä yön yli.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon omenasose, siirappi, suola, ruisleseet ja vehnäjauhot.
Öljyä 2–3 suorakaiteen muotoista vuokaa ja jauhota ne hyvin. Täytä vuoat puolilleen! Kohota pari tuntia.
Paista 170-asteisessa uunissa 1 ½–2 tuntia.


Matkalla Siuntioon tiistai-aamuna näin aivan tien vieressä ison parven joutsenia. Niitä oli useita kymmeniä. Upea näky. Kamera oli mukanani, mutta tie oli kapea ja mutkainen, enkä uskaltanut pysähtyä. Muutaman mutkan jälkeen pellolla kulki hirviemä vasa perässään ja kas, vieressä sopivasti linja-autopysäkki. Paljon en ehtinyt kameraani säätämään, kun hirvet olivat jo metsän siimeksessä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...